• Zveřejněno: 24.05.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Už dva měsíce se až na výjimky drží česká měna nad hranicí 27 korun za euro a od začátku roku tratí téměř osm procent. Tento stav sice pomáhá vývozcům, nevýhodou je ale pro domácnosti, protože zdražuje zboží z dovozu, což už se začíná promítat do cen elektroniky. A víc peněz také bude stát výměna eur na dovolené. Uvedla to ve svém zpravodajství Česká televize. Zároveň informovala, že premiér a předseda strany ANO Andrej Babiš zavedení evropské měny i nadále odmítá. Podle něho v současné ekonomické situaci koruna České republice pomůže víc než členství v eurozóně.

Andrej Babiš se vyjádřil především v tom smyslu, že v rámci eurozóny by Česká republika nyní, a to z hlediska půjčování financí, neměla žádnou výhodu, spíš naopak. Zdůraznil, že je to právě eurozóna, kde rozhoduje, což je podle něho složité. „Ale protože máme svojí vlastní měnu, tak v podstatě nejsme odkázáni nebo závislí na někom, kdo nám určuje, jestli si můžeme půjčit, nebo nemůžeme,“ konstatoval předseda vlády Andrej Babiš.

Česká televize dále citoval názory zastánců přijetí eura, kteří se vyjádřili, že nyní - oslabující česká měna – naopak naší zemi škodí, a to i proto, že zdražují nákupy v zahraničí. Dovozci elektroniky už hlásí, že budou muset ceny navyšovat. V České republice momentálně zboží zdražuje nejvíce z celé Evropské unie.

U elektroniky se většinou změna kurzu projeví jako první. Někde už zdražovali, hlavně notebooky a počítače. V následujících týdnech ale půjdou ceny nahoru nejspíš u všeho dováženého zboží.

Uvedla konkrétní příklad, že kdyby měli prodejci započítat slabou korunu stoprocentně, znamenalo by to u některého zboží zdražení o tisíce korun. Třeba notebook by vyšel o skoro 1400 korun dráž, než na začátku roku, kdy byl kurz mnohem silnější. Nárůst cen by ale nakonec mohl být o něco nižší.

„Jestli se to promítne celé, to uvidíme, já bych spíš čekal, že výrobci mají problém s prodejem vzhledem k tomu, že mnoho kamenných obchodů bylo uzavřeno, tak na oplátku mnohem více směřují marketingové akce do eshopů, tedy tam, kde dnes zákazníci jsou,“ konstatoval na televizní obrazovce finanční ředitel Alzy Jiří Ponrt.

Kvůli kurzu koruny musí teď měnit ceníky i další obchodníci. „Zatím jsme z velké části prodávali staré zásoby, tam se to do cen ještě nepromítlo, ale do nových objednávek, kde dostáváme i nové ceníky, už se to nějakým způsobem promítne,“ konstatovala také mluvčí Mall Group Pavla Hobíková.

Česká televize ve svém zpravodajství dále uvedla, že slabou korunu teď řeší i vývozci. Ti z jedné strany sice vydělají víc, z té druhé ale za nákupy materiálů v eurech víc zaplatí. „To, co na tom vydělají, tak také okamžitě rychle ztratí ve zdražení v dovozech. A protože jsme otevřená ekonomika, tak nejenom hodně vyvážíme, ale také hodně dovážíme,“ říká k tomu viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Podle české televize se ekonomové, ale i politici, nyní přou, jestli by česká ekonomika nezvládla momentální situaci lépe, kdyby už se v tuzemsku platilo eurem. Vláda však společnou evropskou měnu zavádět nechce a nechává další rozhodnutí až na své následovníky.

„Nevidím, že by to bylo pro českou ekonomiku nějak zásadní. Bude důležité teď velmi úzce spolupracovat v rámci Evropské unie, abychom evropskou ekonomiku znovu nastartovali, abychom posílili kompetitivní konkurenceschopné sektory,“ míní ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Naopak předsedkyně strany TOP 09 Marké=ta Pekarová Adamová je rozhodnou zastánkyní přijetí eura, protože podle ní máme nejvyšší inflaci v EU a Češi chudnou, a to proto, že nemáme společnou měnu euro.

Naopak předseda ODS Petr Fiala vyjádřil názor, že eurozóna má strukturální problémy a pro Českou republiku by nebylo výhodné, aby se k euru připojila.

Kurz koruny sleduje i Česká národní banka. Její guvernér Jiří Rusnok ale vyloučil intervence v blízké době. Někteří další členové bankovní rady by nicméně v určitých případech pro zásah hlasovali.

„Máme na to dostatečné devizové rezervy, abychom v případě, kdy vyhodnotíme, že pohyb koruny je příliš prudký a mohl by způsobit šok a nepříznivé efekty na trhu, tak jsme ochotni a připraveni zasáhnout,“ konstatuje člen bankovní rady České národní banky Vojtěch Benda.

S velkými výkyvy ale prognóza centrálních bankéřů nepočítá. A stejně tak nepředpokládají, že by se měna mohla dostat v nejbližším roce a půl pod hranici 27 korun za euro.

  • Zdroj: Česká televize