• Zveřejněno: 08.04.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Automobilka Škoda Auto ve středu potřetí prodloužila odstávku výroby ve všech třech svých českých závodech, a to až do 27. dubna. Kromě odstávek v řadě automobilek, pociťuje pandemii koronaviru také citelně cestovní ruch, kde z tuzemských regionů nejvíce zasáhne Prahu. Spotřeba tu může klesnout téměř o 42 miliard korun a ohroženo je přes 36 600 pracovních míst. Hned po hlavním městě současná situace nejvíce postihne Karlovarský a Jihomoravský kraj. Podle zpravodajství České televize to vyplývá z průzkumu, který pro státní agenturu CzechTourism zpracovala společnost Economic Impact.

Česká televize dále v rámci této zprávy uvedla, že odstávka výroby do 6:00 27. dubna byla dohodnuta na základě domluvy vedení koncernu WW a odborů KOVO v mladoboleslavské automobilce. Důvod prodloužení odstávky vedení společnosti ŠKODA AUTO neuvedlo. Přitom se ve zprávě rovněž uvádí, že například automobilka Volkswagen plánuje již 20. dubna částečně otevřít svou továrnu ve španělském regionu Navarra.

Továrna Volkswagenu na severu Španělska by měla začít fungovat s jednou pracovní směnou ze tří. Automobilka předpokládá, že to tak zůstane první čtyři pracovní dny. V následujícím týdnu chce provoz rozšířit na dvě směny.

Původně se měla výroba v českých závodech spustit v pondělí 6. dubna. První prodloužení odstávky oznámila firma 27. března, odstávka se měla z 6. dubna prodloužit do 14. dubna. Další prodloužení firma schválila 1. dubna, zaměstnanci se měli na svá pracoviště vrátit 20. dubna. Nyní tak odstávku prodloužila o další týden.