• Zveřejněno: 26.07.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Senát ve čtvrtek zamítl vládní novelu zákona o evidenci tržeb (EET), která především rozšiřuje evidenci na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Neschválil návrh na zrušení celého zákona o evidenci tržeb. Předlohu tak nyní obdrží sněmovna, která o ní opět rozhodne.

„Podle zpravodajství České televize senátoři před hlasováním o zamítnutí nepřijali ani jeden ze vznesených pozměňovacích návrhů. Týkaly se vynětí různých činností z povinnosti evidovat tržby. Pro novelu jako celek hlasovalo 17 senátorů, dvakrát tolik jich bylo proti.

Pozměňovací návrhy neprošly

Například Senátoři Tomáš Goláň (za hnutí Senátor 21), Lukáš Wagenknecht (za Piráty) a Lumír Aschenbrenner (ODS) navrhli celý zákon o EET zrušit. Hlasovalo pro to 31 senátorů, ale ke schválení bylo zapotřebí o jediný hlas navíc. Senátor Zdeněk Hraba (STAN) navrhl vynětí hudebních festivalů z EET. Senátní hospodářský výbor chtěl osvobození například pro pěstitelské pálenice nebo pro živnostníky a firmy s příjmy do milionu korun, což je hranice pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty.

Senátor Pavel Štohl (ČSSD) chtěl osvobodit živnostníky s příjmy do půl milionu korun. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by taková výjimka narušila základní smysl EET narovnat podnikatelské prostředí.

„Hlavním přínosem EET, a na tom si prosím trváme, je narovnání podnikatelského prostředí,“ prohlásila Alena Schillerová. Uvedla, že celkový přínos ke konci loňského roku přesáhl 20 miliard korun. Jen za loňský rok vláda snížila daně o 24 miliard a vlády od roku 2014 snížily daně celkově o víc než 100 miliard, dodala ministryně financí.

„Ministerstvo financí uvádí, že první a druhá vlna EET přinesla do státního rozpočtu asi 11 miliard a při náběhu třetí a čtvrté vlny by to bylo dalších osm miliard,“ doplnil informaci z jednání Senátu v Událostech, komentářích senátor Miroslav Adámek (za ANO).

S jeho tvrzením nesouhlasil senátor Tomáš Goláň (za hnutí Senátor 21), který ve svém televizním vystoupení tvrdil, že tato čísla nejsou ničím podložená. Podle něho je to pouze odhad, kterému se dá těžko věřit.

Co novela obsahuje

Novela především rozšiřuje EET hlavně na řemeslníky nebo třeba lékaře, advokáty i taxikáře. Současně s tím přesouvá některé položky jako vodné a stočné do nejnižší, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Současně novela, v podobě schválené Poslaneckou sněmovnou, umožnuje malým podnikatelům s hotovostními tržbami do 600 tisíc korun evidovat tržby v offline režimu pomocí papírových účtenek. Evidenci tržeb nebude podléhat předvánoční prodej sladkovodních ryb. Poslanci také vyňali z EET některé sociální služby.

Očekává se, že vládní koalice ANO a ČSSD ve sněmovně s pomocí KSČM senátní veto přehlasuje.