• Zveřejněno: 14.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Rozhovor s předsedou Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem

V úterý schválila Poslanecká sněmovna PČR senátní verzi novely zákona o potravinách, v níž Senát PČR zrušil Poslaneckou sněmovnou původně schválený paragraf o povinných kvótách českých potravin na pultech obchodů nad 400 metr čtverečních. Jaký je váš názor na tuto změnu?

Když to vezmu z praktického hlediska, včera Poslanecká sněmovna schválila, že naši občané i nadále uvidí na našich polích širé lány řepky, proti níž se v naší společnosti zvedá mnoho hlasů s tím, že řepka nepřispívá k rozvoji naší krajiny a našeho zemědělství, ale je to jen důsledek bruselské politiky, kdy bylo její pěstování podporováno z důvodu toho, že řepkový olej je, díky bruselským nařízením, přidáván do pohonných hmot.

Snahou, proč bylo v lednu v této novele zákona o potravinách schváleno paragrafované znění o zastoupení českých potravin na pultech obchodů, bylo přispět k tomu, aby české potraviny, které jsou vysoce kvalitní, měly rozhodně vyšší zastoupení na pultech supermarketů a hypermarketů u nás.

Jenže, touto úterní novelou zákona, kdy českým zemědělcům svitla naděje, že postupně opět získají své úctyhodné postavení na našem trhu potravin, se situace znovu vrací do té podoby, že zahraniční konkurenci nebudou moci čeští zemědělci konkurovat, protože zahraniční řetězce preferují dovozy. Byli jsme přesvědčeni, že český parlament podpoří české výrobce, a nikoliv jejich zahraniční konkurenci. Protože zde máme program, který podporuje i Evropská unie, a který chce, aby se potraviny spotřebovávaly tam, kde budou vyráběny. Je to také z toho důvodu, že chceme snížit uhlíkovou stopu kamionové přepravy potravin. Je až neskutečné, kolik finančních prostředků do obhájení zahraniční konkurence investoval Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR a jeho prezident Tomáš Prouza. Byli jsme přesvědčeni, že stavovské české organizace budou podporovat českou produkci a tím i zájmy naší země. K tomu mohu jenom dodat, že jako odborář budu podporovat vždy české výrobky a českou zaměstnanost.

Před pondělním zasedáním tripartity jste avizoval, že během jejího jednání budete znovu hovořit o možnosti otevření škol v přírodě. Jaká na to byla reakce jejích účastníků?

Mohu potvrdit, že jsme o tomto bodu, to je o otevření škol v přírodě, diskutovali, byť se o tom na tiskové konferenci, po skončení tripartity, nehovořilo, což je škoda. Nechápu, proč takto důležitá věc, nebyla z pozice předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středuly zmíněna. Asociace samostatných odborů podporuje otevření škol v přírodě po celou dobu pandemie. Je až nehorázné, jako aktivitu proti těmto školám v přírodě vyvinul ministr školství Robert Plaga. Zavřel děti na rok doma a nepřinesl do tohoto systému žádnou změnu. Není schopen v současnosti sdělit, jakým způsobem se bude naše školství dále vyvíjet. Jsme velice rádi, že jak ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček sestaví k této myšlence příznivě. Rovněž jsme rádi, že i nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger si na nás udělá čas, abychom mu 29. dubna vysvětlili velice pozitivní systém škol v přírodě. Podotýkám, že tento systém podporovali i účastníci debaty o pandemii a školství u prezidenta ČR Miloše Zemana. Školy v přírodě by mohly být konečně otevřeny, mohly by pomoci našemu školství, a hlavně by pomohly rodinám s dětmi ve velice složité situaci v době pandemie. Věřím, že pan ministr naše argumenty po věcné diskusi přijme a na základě této debaty se konečně dají věci do pohybu.