• Zveřejněno: 01.04.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Schodek státního rozpočtu ke konci března klesl na 9,2 miliardy korun z únorových 19,9 miliardy, podle zpravodajství české televize o tom dnes informovalo ministerstvo financí. Loni v březnu skončilo hospodaření státu s přebytkem 16,3 miliardy korun. Meziroční srovnání je podle úřadu ovlivněno mimo jiné faktem, že v prvním čtvrtletí loni získal rozpočet mimořádně 20 miliard korun jako část závěrečných plateb vztahujících se k unijnímu programovému období 2007 až 2013.

Rozpočet očištěný o peníze z EU by tak ke konci března skončil podle ministerstva se schodkem 6,3 miliardy korun. Ve stejném období roku 2018 by takto očištěný výsledek představoval schodek 5,3 miliardy. Ministerstvo financí to zdůvodňuje tím, že na meziroční srovnání negativně působí vyšší výdaje rozpočtu na důchody a další sociální dávky, na platy učitelů, odvody do rozpočtu EU a vyšší kapitálové výdaje.

Česká televize dále uvádí, že podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského je březnový deficit nejhorší výsledek od roku 2012. Zároveň však dodal, že ve srovnání s předchozími měsíci rozpočet schodek umazává. Přičemž oproti ostatním daním zaostává výběr daně z příjmu právnických osob. To se projevuje dlouhodobým poklesem marží, což je zapříčiněno vyššími mzdovýi náklady, silnější korunou a vyššími úrokovými sazbami, které snižují zisky firem. Na výdajové straně rozpočtuje, je podle něj, vidět meziroční nárůst investic, a to o téměř 40 %.

Podle Lukáše Kovandy, analytik Czech Fund, hospodaření státu zůstává pod tlakem, jaký státní pokladna dlouho nepamatuje. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že příjmy rozpočtu poskočily pouze o necelých pět procent, kdežto výdaje o více než 13 %. Podle Lukáše Kovandy k tomu přispívá citelný nárůst počtu zaměstnanců placených ze státního rozpočtu. Je jich o 17.000 osob více než loni, dodal.

Zpravodajství České televize dále uvádí, že celkové příjmy rozpočtu ke konci března stouply meziročně o 18,6 miliardy korun na 364,3 miliardy. Celkové výdaje stouply o 44,1 miliardy na 373,6 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 13,6 miliardy na 305,3 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení meziročně stouply o 4,3 miliardy na 174,4 miliardy korun. Zároveň Česká televize ve svém zpravodajství konstatuje, že příznivé časy pro státní rozpočet končí. Požadavky na něj ovšem nadále rostou s tím, že nejvíce peněz v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládáno na sociální dávky. Ke konci března na nich bylo vyčerpáno 149 miliard korun, což je meziroční růst o osm procent. Na tom se podílely zejména výdaje na důchody s růstem o 8,5 procenta.

Pro letošní rok je rozpočet schválený se schodkem 40 miliard korun. Loni státní kasa počítala se schodkem 50 miliard, nakonec skončila s přebytkem 2,9 miliardy korun.