• Zveřejněno: 19.02.2018

Během uplynulého roku se 11 472 uchazečů a zájemců o zaměstnání zúčastnilo některého z široké nabídky zabezpečovaných rekvalifikačních kurzů, které hradil Úřad práce ČR.

Dalších 6 696 lidí absolvovalo rekvalifikaci zvolenou. Více než 91 % účastníků kurzy v tomto období úspěšně ukončilo. Za 12 měsíců poskytl ÚP ČR na rekvalifikace celkem 174 338 tis Kč. Částka zahrnuje i prostředky z Evropského sociálního fondu.

Cílem rekvalifikačních kurzů je především odstranění bariér, které omezují určitou skupinu lidí ve vstupu na volný trh práce. Jednoduše řečeno – snahou ÚP ČR je umožnit lidem, kterým hrozí, že přijdou o práci nebo už jsou nezaměstnaní, získání nové kvalifikace, a tím pádem i lepších vyhlídek na novou práci.

„Celoživotní vzdělávání je jednou z cest, jak může člověk zvýšit své šance na získání zaměstnání. Úřad práce ČR v tom může lidem pomoci mimo jiné poskytnutím příspěvků na rekvalifikační kurzy, které patří mezi nejvýznamnější nástroje aktivní politiky zaměstnanosti. I jejich prostřednictvím se tak ÚP ČR snaží přispět ke sladění nabídky a poptávky na trhu práce,“ říká generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Od ledna do prosince 2016 prošlo rekvalifikačními kurzy 22 548 lidí. ÚP ČR na ně tehdy poskytl 269 495 tis. Kč. Počet lidí, kteří během loňského roku absolvovali rekvalifikaci je sice nižší, ale vzhledem k celkovému počtu uchazečů o zaměstnání, který v porovnání s předloňskými hodnotami klesl (jen ke konci prosince 2017 bylo v evidenci ÚP ČR přes 100 tis. uchazečů o zaměstnání méně než v prosinci 2016), je poměr účastníků kurzů a nezaměstnaných v evidenci ÚP ČR srovnatelný.

Aby rekvalifikační kurzy skutečně plnily svůj účel, je třeba upravit jejich obsah i zaměření podle požadavků dnešní doby a konkrétní situace na trhu práce. Naši zaměstnanci proto průběžně komunikují se zaměstnavateli i místními samosprávami, monitorují vývoj a potřeby trhu práce tak, aby nabídka rekvalifikací odrážela potřebu praxe,“ upozorňuje ředitel Odboru Zaměstnanosti Generální ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

 

 

  • Zdroj: Úřad práce ČR