• Zveřejněno: 26.01.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Agrární komora České republiky dnes vydala svoji tiskovou zprávu o výskytu ptačí chřipky na území České republiky. Zároveň v ní uvedla, že společně s Českomoravskou drůbežářskou unií, pečlivě sleduje aktuální situaci vyvolanou výskytem ptačí chřipky na území České republiky, která je lokalizována v oblasti Jižních Čech. Přičemž konstatovala, že nových ohnisek stále přibývá, a to jak u volně žijících ptáků, tak i v drobnochovech.

Výskyt vysoce patogenního kmene aviární influenzy H5N8 byl na našem území zaznamenán po necelém roce. Přičemž vzhledem k celkové situaci v Evropě, a především zvýšenému výskytu nákazy v okolních zemích, jej šlo předpokládat. Od podzimu je z řady hlášených případů výskytu aviární influenzy v Evropě zřejmé období zvýšené cirkulace viru na území Evropy a tím i zvýšené riziko zavlečení nákazy do chovů drůbeže. Nákazová situace se v České republice pravidelně monitoruje a Státní veterinární správa Agrární komoru ČR (AK ČR) a Českomoravskou drůbežářskou unii (ČMDU) také informuje o výskytu ohnisek v okolních státech. Jen od začátku roku je hlášeno 170 případů výskytu HPAI v chovech drůbeže, zejména krůt, 78 ohnisek u volně žijících ptáků a 2 ohniska u ptáků žijících v zajetí, jedno ohnisko v sousedním Slovensku. Z tohoto důvodu jsou agrární komora a drůbežářská unie v úzkém a bezprostředním kontaktu s Ministerstvem zemědělství ČR, Státní veterinární správou (SVS)a se všemi významnými producenty drůbežího masa a vajec v České republice tak, aby došlo k maximální prevenci, vyloučení rizik, a tedy případných ekonomických škod.

AK ČR a ČMDU zároveň uvádějí, že komerční chovy, u nichž by zavlečení nákazy představovalo zvláště závažný problém, dlouhodobě a standardně dodržují vysoké zásady biologické bezpečnosti eliminující do velké míry zavlečení viru. Větší riziko z pohledu zajištění biologické bezpečnosti představují tzv. drobnochovy či poslední dobou preferované chovy drůbeže s venkovními výběhy, a to z důvodu možnosti kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky, kteří nákazu přenášejí.

Proto také obě organizace apelují na všechny chovatele drůbeže k dodržování zvýšené pozornosti a dodržování zásad biologické bezpečnosti a preventivních opatření v chovech drůbeže, které jsou zahrnuty v aktuálně zveřejněných Mimořádných veterinárních opatření SVS ČR. Zásadní je z tohoto pohledu zamezit přístupu volně žijících ptáků ke krmení a napájecí vodě, zajistit podávání vody a krmiva uvnitř zařízení, hal nebo pod přístřešky bez rizika primární či druhotné kontaminace. Státní veterinární správa neustále informuje chovatele drůbeže a celou veřejnost o aktuální nákazové situaci a její přístup hodnotíme jako vysoce profesionální.

„Směrem ke spotřebitelům považujeme za zcela zásadní přenést sdělení, že české drůbeží maso a vejce uváděné na trh jsou pro spotřebitele trvale naprosto bezpečné a z pohledu konzumace nezávadné. Většina drůbeže v komerčních hospodářstvích je v současnosti chována v halových systémech, jsou zabezpečeny před vniknutím volně žijících zvířat a pod důslednou průběžnou kontrolou. Pokud tedy chtějí mít spotřebitelé jistotu bezpečného produktu, měli by se při nákupu i nadále orientovat na tuzemské drůbeží maso a vejce“, uvedl prezident AK ČR Jan Doležal.

V současné době se na území České republiky chová více než 24 miliónů kusů drůbeže všech druhů a kategorií a soběstačnost v drůbežím mase se pohybuje zhruba na úrovni 65 % a u vajec na úrovni okolo 80 %. Ani za této situace AK ČR a ČMDU nepředpokládají u těchto komodit propady produkce.

  • Zdroj: Agrární komora ČR, Českomoravská drůbežářská unie