• Zveřejněno: 06.09.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Průmyslová produkce v České republice v červenci zrychlila meziroční růst na 10,3 procenta z červnových revidovaných 3,1 procenta. Po očištění o sezonní vlivy byla výroba vyšší o 6,7 procenta. K růstu přispěla všechna odvětví, nejvíce výroba a rozvod energií. Podle ČTK o tom informoval Český statistický úřad. Stavební výroba v červenci zrychlila meziroční růst na 15,8 procenta z červnového revidovaného růstu o 5,5 procenta. Bilance zahraničního obchodu skončila v červenci schodkem 4,8 miliardy korun.

Podle ředitele odboru statistiky ČSÚ Radka Matějky byl vysoký růst zčásti ovlivněn nízkou srovnávací základnou. V loňském roce byla v červenci omezena výroba elektřiny z důvodů odstávek ve významných výrobních závodech. Meziměsíčně byla průmyslová produkce v červenci po očištění o sezonní vlivy nižší o 1,8 procenta. Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích se v porovnání s loňským červencem zvýšila o 11,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí byly vyšší o 10,7 procenta, tuzemské o 12,5 procenta. Zakázky rostly ve všech odvětvích, výjimkou byla výroba oděvů, která o 3,3 procenta klesla.

Produkce v pozemním stavitelství v červenci meziročně vzrostla o 14,5 procenta, v inženýrském se zvýšila o 19,4 procenta, uvedl ČSÚ.

Letošní červenec měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více, po očištění o tento vliv vzrostlo stavebnictví o 14,2 procenta. Meziměsíčně po vyloučení sezónních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla stavební produkce reálně vyšší o 2,7 procenta. Počet zahájených bytů v červenci meziročně klesl o 4,9 procenta na 2485 bytů. Počet dokončených bytů vzrostl o 55,3 procenta, dostavělo se jich 3117.

Stavební úřady vydaly v červenci 6746 stavebních povolení, meziročně o 2,2 procenta méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 25,4 miliardy korun a ve srovnání s loňským červencem klesla o 23,5 procenta. "Meziroční pokles zčásti ovlivnila vysoká srovnávací základna z července minulého roku, kdy byly povoleny velké stavby dopravní infrastruktury," uvedl ČSÚ.

Červencový schodek zahraničního obchodu ve výši 4,8 miliardy korun byl meziročně o 2,9 miliardy vyšší. Bilanci negativně ovlivnil obchod s ropou a zemním plynem, naopak příznivý vliv měl obchod s počítači a elektronikou, vyplývá z předběžných výsledků ČSÚ. Jde o první letošní schodek, ale i v předchozích dvou letech červencová bilance sklouzla do schodku.

Vývoz v červenci stoupl meziročně o 11,1 procenta na 268 miliard korun, za jednotlivé měsíce letošního roku jde ale o nejnižší údaj. Nejvíc se letos exportérům dařilo v červnu, kdy vyvezli zboží za 319 miliard korun.

Dovoz v červenci dosáhl 273 miliard korun, což bylo o 12,2 procenta více než před rokem. Letos je to druhý nejnižší údaj po únoru s dovozem za 265 miliard korun.