• Zveřejněno: 02.01.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Letos čeká seniory další zvyšování důchodů. Podle zpravodajství CNN Prima NEWS to bude několikráte do roka. Důvodem je vysoká inflace, která nutí vládu valorizovat penze v průběhu roku. Ty se v průměru přiblíží k 20 tisícům korun měsíčně. Důchodkyně si navíc od letoška přilepší tzv. výchovným.

Jednou z nejvíce chráněných skupin občanů v krizi jsou důchodci. Potvrzuje se to i nyní, kdy seniorům rostou důchody nad inflaci, zatímco zaměstnanci chudnou. V minulém roce proběhly hned tři valorizace a očekávají se i letos.

Hlavním důvodem je inflace, která zdražuje takřka veškeré zboží. Průměrná penze se od letošního ledna zvedá o 825 korun. Vyšplhala se tak na 19 tisíc korun. Kromě toho začíná v roce 2023 platit i tzv. výchovné ve výši 500 korun, které se přidává každé ženě za vychované dítě.

„Kvůli i nadále rapidní inflaci, v letošním roce ve výši pravděpodobně 10,5 procenta, se příjemci všech typů důchodů dočkají zřejmě v červnu 2023 ještě druhého, mimořádného navýšení. Starobní důchody by v rámci této druhé valorizace měly stoupnout o zhruba 700 korun,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle něho se tak „důchodci stanou jednoznačnými vítězi krize“. Zvyšování penze, spolu s výchovným, totiž překoná očekávaný růst inflace.

Řádná valorizace se provádí vždy na začátku roku. Výše se odvíjí od růstu cen a poloviny růstu reálné mzdy. K mimořádným valorizacím dojde, pokud inflace za sledované období od posledního přidání překročí pět procent.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) již dříve připustil, že v letošním roce dojde k mimořádné valorizaci v letních měsících. Pokud by se znovu zvyšovaly penze, tak by se průměrný důchod přiblížil či překonal 20 tisíc korun měsíčně.

K této zprávě máme pouze jednu poznámku ekonomického charakteru s tím, že tato zpráva je vydána v optimistickém duchu pro důchodce, ale již se nezabývá základním problémem, kterému naši důchodci musí čelit, a to, zda toto zvýšení důchodů dostatečně pokryje růst nákladů důchodců na základní životní potřeby.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS