• Zveřejněno: 10.08.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Průměrná mzda za první pololetí letošního roku činí 49.166 korun. Podle Televizních noviny televize Nova to vyplývá z údajů portálu Profesia.cz. Blíží se tak k hranici 50 tisíc korun, kterou některé profese již pokořily. Například v IT berou zaměstnanci průměrně přes 63 tisíc korun. V jiných oborech naopak mzdy výrazně zaostávají, mezi nejhůře placené patří pomocná síla.

Inflace a s ní spojené rostoucí životní náklady tlačí na zaměstnavatele, aby svým zaměstnancům zvyšovali mzdy. Podle průzkumu portálu Profesia.cz, který shromažďuje údaje o platech v ČR, se průměrná mzda včetně bonusů a odměn za první pololetí letošního roku zvýšila na 49.166 korun. Jedná se tak o 7procentní meziroční nárůst.

Tempo růstu a výše mezd se ale v jednotlivých oborech a regionech liší. Největší vliv na to mělo zvýšení minimální mzdy, nejvýrazněji tak rostly v kategorii pomocných prací (o 23 %), dřevozpracujícího průmyslu (o 16 %) a služeb (o 11 %).

Nicméně, ve všech těchto oborech je průměrná mzda velmi nízká, i po nárůstu tak silně zaostává za celkovým průměrem. U pomocných prací činí 26 tisíc, například v dřevozpracujícím průmyslu dosáhla jen 33.400 korun.

Z geografického hlediska je na tom v České republice nejlépe Praha, kde je průměrná mzda 58.300 korun. Následuje Středočeský kraj, kde si zaměstnanci průměrně vydělávají 47.200 korun a o zhruba tisícovku méně mají ti v Jihomoravském. Naopak nejhůře je na tom Karlovarský kraj, kde průměrná mzda činí 36.500 korun. V Olomouckém kraji je 38.600 Kč a ve Zlínském 39.200 Kč.

Podle portálu Profesia.cz letošní růst mezd lze jen těžko předvídat. Většina firem totiž potřebuje stabilizovat lidské zdroje, takže lze očekávat, že budou zvyšovat mzdy tak, aby je udržely na konkurenceschopné výši vzhledem k ostatním v regionu. Ale v některých oborech a regionech je možné se také dočkat i snižování nákladů, protože finanční rezervy mnoha firem jsou v posledních dvou letech již vyčerpané.

  • Zdroj: TN.cz