• Zveřejněno: 04.04.2020
Ukazuje se, že země, kde je stále zavedeno či donedávna bylo povinné očkování proti tuberkulóze, mají daleko menší počet infikovaných koronavirem a stejně tak i menší počet lidí, kteří nemoci podlehli. Lékaři nyní zkoumají, zda tyto věci spolu úzce souvisejí. Informují Lidovky.cz.

S plošným očkováním proti tuberkulóze přestala většina vyspělých států. Některé dřív, jiné později. Česko univerzálně proti TBC neočkuje teprve od listopadu 2010.

Nejnovější hypotéza ukazuje, že ty země, které k tomu dospěly mezi posledními, by nyní mohly mít výhodu v boji proti nemoci covid-19. Podle vědců má tzv. BCG vakcína jeden vedlejší pozitivní efekt, a sice, že celkově posílí imunitní systém, je tedy až o třicet procent výkonnější proti infekcím jakýmkoli patogenem. Tedy i proti virům.

Prezidentka Bulharské společnosti pro dlouhodobou péči a paliativní medicínu Lubima Despotová zmiňuje i mapu zemí, kde se plošně očkovalo proti tuberkulóze; ta kopíruje mapu států s mírnějším průběhem současné pandemie. Příkladem může být Německo, kde je velký rozdíl mezi západem a bývalou Německou demokratickou republikou. Na východě patřila BCG vakcína k povinnému očkování, koronavirem je přitom zasažen třikrát méně.

„BCG vakcína se například stále využívá i k léčbě protinádorové, konkrétně při léčbě rakoviny močového měchýře. Laicky řečeno, aktivizuje nejen důstojníky imunitní reakce, nýbrž i běžné vojáky, takže z pohledu obecného zvýšení imunitní odezvy na virové infekce by to fungovat mohlo,“ vysvětlila.

Klinický výzkum chtějí provést v několika zemích. V nejbližší době by s ním mělo začít Nizozemsko. Tisícovka zdravotníků z osmi nemocnic dostane BCG vakcínu či placebo. Teprve pak se uvidí, nakolik je to účinné.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Proc-snasime-koronavirus-lepe-nez-Zapad-Vedci-nasli-souvislost-s-povinnym-ockovanim-619415

  • Zdroj: Parlamentznilisty.cz