• Zveřejněno: 31.05.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) zřídila dnes celostátní stávkový výbor. Je připravena případně k celorepublikovému protestu proti vládnímu balíčku k ozdravení financí. Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly jde o konkrétní krok, který postupně může vést až ke generální stávce. Zároveň oznámil, že od 26. do 30. června pak jednotlivé odborové svazy a organizace mohou pořádat své protestní akce. Včera se na těchto nových opatřeních ČMKOS dohodl sněm této odborové centrály. Podle něho odbory rovněž požádají o svolání mimořádné tripartity. Odbory chtějí, aby se jednání konalo ještě do konce června. Od poloviny května jsou svazy ČMKOS ve stávkové pohotovosti.

„ČMKOS přešla do nové fáze. Dosud to byla stávková pohotovost, dnes byl zřízen stávkový výbor ČMKOS s celostátní působností. Vyzvali jsme jednotlivé svazy, organizace, aby nás následovaly a přistoupily k vytvoření stávkových výborů. Důvodem je být připraven na případnou celostátní protestní akci,“ uvedl Josef Středula.

Josef Středula na tiskové konferenci, po skončení jednání Sněmu ČMKOS, dále uvedl, že Českomoravská konfederace odborových svazů největší odborová centrála v zemi, která zastřešuje 31 svazů s asi 270.000 členů. Jak dále poznamenal, ČMKOS vyzvala vládu ČR k jednání, neboť již dříve kritizovala vládu za to, že s odbory o záměrech předem nedebatovala, a na zaslání připomínek k novelám téměř šesti desítek zákonů dala jen pět pracovních dnů. ČMKOS nesouhlasí například se změnami DPH, dále snížením sumy na platy či obnovením nemocenského pojištění pro zaměstnance. Navrhuje svých 12 kroků k ozdravení rozpočtu. Mezi nimi je například zrušení daňových změn z posledních let či obnovení EET.

Stávkový výbor, podle Josefa Středuly, tvoří předsedové či předsedkyně 12 odborových svazů, samozřejmě, že vedení centrály a rovněž i pracovníci technické podpory případné stávky či jiných protestních akcí. Jednotlivé svazy chystají i své akce na poslední červnový týden. „Odborové svazy mají různou představu o aktivitách, co by mohly udělat. Budeme tyto věci koordinovat, nějaké náměty máme. Některé budou společné, některé individuální, některé lokální,“ řekl Josef Středula.

V průběhu tiskové konference předseda ČMKOS dále oznámil, že odborová centrála požádá předsedu vlády Petra Fialu o svolání mimořádného jednání tripartity (Rady hospodářské a sociální dohody ČR – pozn. red.) kvůli vládním návrhům. Podle Josefa Středuly by se zasedání členů vlády, odborů a zaměstnavatelů mělo uskutečnit ještě do konce června. Josef Středula k tomu konkrétně uvedl, že „není uspokojující sednout si do jedné místnosti, to nepřinese žádnou kvalitu. Kvalita je směr jednání. Že se budou hledat společná, třeba i jiná řešení, která by pomohla, uklidnila situaci.“

Načež dodal, že „nějaké náměty máme, ale jistě chápete, že je nyní prozrazovat nebudu. Některé budou koordinované, jiné lokální. Co se týče celostátní stávkové akce, byl bych rád, kdyby k ní nedošlo.“

Premiér Petr Fiala již dříve řekl, že balíček se může upravit, zásadní změny v něm ale vláda provádět nebude. Návrhy odborů, jako je obnovení EET, označil za nerealistické, konsolidaci by podle něj nezajistily.

O postupu proti vládním plánům ke snížení zadlužování státu chtějí odbory dnes odpoledne jednat se zaměstnavateli. Na jednání dorazí prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj či prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner.

  • Zdroj: ČMKOS, ČTK, CNN Prima NEWS