• Zveřejněno: 30.01.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Počet pracujících důchodců v Česku se za deset let více než zdvojnásobil. Podle zpravodajství CNN Prima NEWS to ukazují doposud nezveřejněná data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle ekonoma Dominika Strouhla z Metropolitní univerzity je na vině hned několik faktorů. Zároveň poukazuje na to, že senioři navíc nemají mnohdy na výběr, jak tuto situaci řešit. Konstatuje, že dnešní ekonomickou situaci by, bez příjmu, nemuseli zvládnout.

Zpráva dále uvádí, že zdražování se v posledních měsících dotklo mnoha českých domácností. Češi si připlácí nejen za energie a potraviny, ale v mnoha případech i omezují své další výdaje. Možná i to jsou důvody, proč je v České republice stále více pracujících seniorů.

To potvrzují nově zveřejněná data ČSÚ. Úřad ukázal doposud nezveřejněné výsledky Sčítání 2021, které se věnovalo ekonomickému mapování obyvatelstva. Data ukázala, že počet pracujících Čechů v důchodu se od roku 2011 do roku 2021 více než zdvojnásobil. V roce 2021 pracovalo v ČR 566 tisíc důchodců a tvořili tak 10,7 procenta všech zaměstnaných.

Podle ekonoma Dominika Stroukala ale tento trend pokračuje i v dalších letech. Uvedl, že důchodci více pracují, protože jednak mohou a mnozí také musí. Protože v České republice je historicky nízká nezaměstnanost a v tomto směru patříme i mezi světové rekordmany, proto je zájem o důchodce a je jim nabízena i slušná mzda, což pochopitelně vede k jejich větší participaci na trhu práce.

Důvodů, proč se lidé i v pozdějším věku uchylují do práce, je přitom hned několik. Podle něho firmy hledají zaměstnance a rády sáhnou i po zkušených seniorech. Mírně se zvyšuje i doba dožití včetně kvality života v pokročilém věku, práce tak je více než kdy jindy vůbec možná, dodal.

Podle ekonoma to ale není jen o možnostech, které firmy a kvalita života umožňují. Vzhledem k rostoucím životním nákladům představuje práce v pokročilém věku pro mnoho lidí nezbytnou nutnost. Zdůraznil přitom, že to není jen o možnostech, ale v dnešní době je to často i nutnost, protože by jinak důchodci nebyli schopní utáhnout rostoucí životní náklady. Plat tak mnohým pomáhá k lepšímu zvládání současné ekonomické krize více, než by to udělal důchod.

Počet pracujících důchodců, podle Stroukala, ale poroste i v dalších letech. A to zejména kvůli tomu, že je vláda plánuje osvobodit od placení sociálního pojištění, ze kterého se důchody vyplácí. To potom představuje motivaci, která může do práce poslat tisíce nových důchodců, případně ty stávající v práci udržet.

Státu se takové jednání navíc vyplatí. A nejen jemu. „Stát ušetří na pomoci těm nejchudším, navíc v ekonomice vyrobíme více zboží a poskytneme více služeb, což se vyplatí nám všem," konstatoval ekonom.

  • Zdroj: TV Nova