• Zveřejněno: 25.02.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Prezident ČR Miloš Zeman a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se na čtvrteční schůzce shodli, že v rámci zpřísňování opatření proti šíření pandemie není možné uzavřít průmysl a průmyslové podniky. V souvislosti s nouzovým stavem Alena Schillerová řekla, že je právně i politicky jediné správné řešení požádat o prodloužení nouzového stavu. Pokud by to Poslanecká sněmovna odmítla, zváží vláda vyhlášení nového nouzového stavu.

„Shodli jsme se, že není cesta uzavření průmyslu, který činí zhruba 40 procent HDP,“ uvedla ministryně Alena Schillerová, která jednala s prezidentem republiky o rozpočtu a seznámila ho s jeho parametry. V této souvislosti uvedla, že je na výdajové straně rozpočtu zhruba 87 miliard korun, které půjdou na podporu podnikatelů a ekonomiky.

„Jsou to peníze, které vystačí zhruba do poloviny roku, pokud restrikce nebudou pokračovat dále. Ale věřím, že postupně díky vakcinaci budeme moci začít ekonomiku otevírat,“ uvedla. Doplnila, že ministerstvo financí počítá ve své prognóze s tím, že od poloviny roku bude ekonomika již plně fungovat.

Novela zákona o státním rozpočtu, kterou prezident Miloš Zeman v úterý podepsal, zvyšuje schodek z 320 na 500 miliard korun. Důvodem změny rozpočtu je hlavně promítnutí dopadů z daňového balíčku, například zrušení superhrubé mzdy a snížení zdanění. Vláda také připravila návrh nového kompenzačního bonusu pro podnikatele a potřebuje i další výdaje na opatření kvůli pandemii covidu-19.

  • Zdroj: Česká televize