• Zveřejněno: 19.03.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Za zachování těžby uhlí se při své již páté návštěvě Karlovarského kraje postavil prezident ČR Miloš Zeman. Krajským zastupitelům a starostům při setkání řekl, že obnovitelné zdroje energie nemají budoucnost a jejich podpora jen křiví trh. Uvádí to ve své zprávě Mladá fronta Dnes.

„Nejsem vůbec přesvědčen, že obnovitelné zdroje mají budoucnost. Jejich dosavadní rozmach je dán především tím, že jsou bohatě dotovány, na rozdíl od jiných energetických zdrojů, a tím se pokřivuje tržní prostředí,“ uvedl prezident Miloš Zeman. Zároveň dodal, že solární panely patří na střechu, ale nemají pokrývat ornou půdu.

„Pokud jde o těžbu, přečetl jsem si, že stále ještě největším podnikem v Karlovarském kraji je Sokolovská uhelná a že průměrný plat v této společnosti je 34 tisíc korun, což je vysoko nad regionálním, ale dokonce i celostátním průměrem. Proč tedy zabíjet slepici, která snáší zlatá vejce,“ položil si řečnickou otázku.

Zároveň uhlí označil za národní bohatství a řekl, že hysterie, kterou vidí v Německu, špatně skončí. Konstatoval, že už dnes má Německo nejdražší elektrickou energii a až uhelné a případně i jaderné elektrárny odstaví, tak protože vítr občas nefouká a slunce občas nesvítí, tu energii budou muset dovážet. V této souvislosti upozornil, že Česká republika na tom vydělá, „pokud se nezblázní a neudělá totéž“.