• Zveřejněno: 12.12.2018
  • Autor: (li)

Další projekty byly schváleny v přeshraničních programech se Spolkovou republikou Německo. Dotací se tak dočká například město Domažlice, ale také Muzeum Českého lesa v Tachově. Přeshraniční programy se Svobodným státem Sasko a se Svobodným státem Bavorsko jsou vzorem pro ostatní.

Oba programy fungují výborně a mají už téměř všechny finanční prostředky rozdělené na konkrétní projekty. Těch bylo v obou případech schváleno shodně 127, což u česko-saského programu činí téměř 99 % alokovaných prostředků a u česko-bavorského programu přesně 87 %,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová,

Velmi úspěšně se daří i navazující procesy, které souvisejí s realizací podpořených projektů, tj. uzavírání smluv, kontrola výdajů a jejich proplácení. U obou programů dochází k několikanásobnému překročení minimálního limitu stanoveného Evropskou komisí pro splnění pravidla n+3 za rok 2018. S více než ročním předstihem je pak toto pravidlo u obou programů splněno také již na rok 2019.

Nově byly schváleny mimo jiné projekty, které jsou důležité pro kulturní dědictví obou národů. Partnerská města Domažlice a Furth im Wald v rámci projektu „Muzeum společného dědictví regionu Domažlice - Furth im Wald“ s příspěvkem z Evropského fondu pro regionální rozvoj ve výši 534 tisíc EUR připraví dvě expozice (jednu stálou s edukativními prvky v Domažlicích a druhou multimediální ve Furth im Waldu) se zaměřením na tradiční řemesla a folklorní zvyklosti a tradice. Součástí projektu budou rovněž speciální dvojjazyčné programy pro školy koncipované hravou formou.

Muzejnictví je věnován také projekt „Do muzeí – poznávat, setkávat se, porozumět si“ mezi Muzeem Českého lesa v Tachově a městem Weiden in der Oberpfalz s příspěvkem z Evropského fondu pro regionální rozvoj ve výši 123 tisíc EUR. Cílem projektu je vznik expozice historie regionu Tachovsko - Horní Falc v muzeu v Tachově. Věnovat se bude dále přípravě a instalaci dvou ročních výstav, tvorbě dvojjazyčného průvodce muzeem ve Weidenu, přípravě a výrobě prezentačních panelů a realizaci česko-německé muzejní noci v muzeu ve Weidenu.