• Zveřejněno: 02.10.2017

Předseda vlády Bohuslav Sobotka požádal ministra financí Ivana Pilného o provedení kontroly cen u másla a mléčných výrobků pro koncové spotřebitele. Cena těchto produktů se v poslední době výrazně zvýšila a Ministerstvo financí dostalo za úkol zjistit, zda nedochází k porušení zákona o cenách včetně nepřiměřeného majetkového prospěchu nebo ke zneužití výhodnějšího hospodářského postavení.

„Vláda musí přesně vědět, jak a proč ke zvýšení cen došlo, aby mohla na problém adekvátně reagovat. Rovněž spotřebitelé si zaslouží informaci, kde končí zisky ze zdražení másla. Podobná cenová šetření bych doporučil i okolním zemím. Nechápu, proč obchodní řetězce na informaci o kontrole reagují tak negativně. Pokud mají ve věci ceny másla čisté svědomí, ať vyloží karty na stůl a nebrání se zveřejnění svých marží. Zdražení mléčných výrobků je vážný problém, který zasahuje sociálně citlivé skupiny, jakou jsou důchodci a rodiny s dětmi. Už samotné zahájení šetření bude působit psychologicky proti neúměrnému zdražování," uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Současně premiér požádal o součinnost ministra zemědělství Mariana Jurečku, protože mlékárenský segment spadá do působnosti jeho resortu.

Předseda vlády rovněž 28. září 2017 požádal ministra zemědělství, aby předložil 11. října 2017 na jednání vlády zprávu o aktuálním vývoji a celkové situaci na domácím trhu s mléčnými výrobky, zejména pokud jde o máslo.

  • Zdroj: vláda ČR