• Zveřejněno: 07.04.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes v přímém přenosu české televize požádal Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o měsíc do pondělí 11. května v souladu s usnesením vlády. Podmínky pro jeho vyhlášení podle ministerského předsedy trvají a nouzový stav je v zájmu každého obyvatele.

Představitelé opozičních stran ve svých vystoupeních v Poslanecké sněmovně vyjádřili názor, že jsou pro prodloužení nouzového stavu o 14 dní, s tím, že jsou ochotni podpořit jeho prodloužení maximálně do 30. dubna, jak navrhuje KSČM. Své stanovisko opírají o to, že vláda ČR nemá jasný plán, jak dál postupovat a jaká opatření přijímat.

S návrhem vlády ČR vystoupil premiér Andrej Babiš, který prohlásil, že nouzový stav je v zájmu obyvatel. Proto vláda požádala Poslaneckou sněmovnu, aby byl nouzový stav prodloužen do 11. května, jak před několika dny schválila. Když zdůvodňoval návrh vlády na prodloužení nouzového stavu, mimo jiné konstatoval, že až skončí pandemie nového typu kononaviru nebude to znamenat návrat k silnému a všemocnému státu. Zároveň prohlásil, že nechce, aby svobody byly omezovány o vteřinu déle, než je nezbytně nutné. V této souvislosti vyzdvihl i pilíře na nichž stojí Evropská unie, to je především volný pohyb osob a zboží. V návaznosti na pandemii koronaviru se rovněž zmínil o tom, že demokracii odlišuje od diktatury to, že jí jde o každý lidský život.

Andrej Babiš zároveň řekl, že nemůže poslancům slíbit to, že před nimi stojí s žádosti o prodloužení nouzového stavu naposledy. Poté se věnoval otázce, co vláda rozhodla a učinila v rámci boje proti koronavirové krizi. Zdůraznil, že zásadním úkolem je udržení chodu ekonomiky, přičemž ale potřebujeme přežít pár měsíců. Ty, podle něho, mohou být těžké. Současně sdělil, že podle analýz bude na konci dubna u nás 14.000 až 15.000 lidí, kteří budou nakaženi koronavirem, ale to v případě, že budou vládní opatření dodržována. Znovu odmítl názory, podle nichž je třeba obyvatelstvo promořit. Při prudkém růstu nakažených by už nebylo možné dostat epidemii pod kontrolu, zdůraznil. Předčasné ukončení omezení by podle něho znamenalo, že obyvatelé budou vystaveni nebezpečí. Zároveň konstatoval, že riziko ztráty kontroly nad epidemií je příliš vysoké. Proto je cílem vlády řídit epidemii tak, aby nebylo přetíženo zdravotnictví, a to cestou rychlé izolace nakažených lidí. Tím v podstatě odmítl názory o tzv. postupném promořování obyvatelstva. Pokud jde o další kroky vlády, ty budou známy po Velikonocích, dodal.

Premiér Andrej Babiš se dále ohradil proti kritice ohledně pozdních dodávek ochranných pomůcek pro zdravotníky. Stát už na ně, podle něho, vydal 11,7 miliardy korun. Andrej Babiš poděkoval vedle zdravotníků a dalších lidí takzvaně v první linii obyvatelům, že si látkové roušky zajistili sami.

Opozice: Nouzový stav zatím nejvýše do konce dubna!

V Poslanecké sněmovně se rozproudila debata k předloženým návrhům vlády ČR. V úvodu této debaty vystoupili představitelé jednotlivých politických stran, zastoupených ve Sněmovně. Během jednání Sněmovny zazněl návrh předsedy KSČM Vojtěcha Filipa o tom, že podává pozměňovací návrh, aby nouzový stav byl prodloužen jen do 30. dubna s tím, že KSČM je připravena se koncem dubna zúčastnit se další schůze Sněmovny a na základě argumentů epidemiologů a dalších odborníků je připravena prodloužit nouzový stav na další období.

Předseda ODS Petr Fiala ve svém vystoupení řekl, že překotné přijímání improvizovaných vládních opatření proti koronaviru musí skončit. Vláda by měla představit plán obnovování svobod a nastartování země. Zároveň podotkl, že překotnost a improvizace by měla být nahrazena jasným plánem. V této souvislosti poukázal na rozdílná vyjádření zástupců exekutivy, například k délce uzavření hranic nebo otevírání dalších typů prodejen.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš prohlásil, že Piráti chtějí vysvětlit, co lze očekávat, pokud se epidemie bude ubírat tím, nebo oním směrem. Vládu nařkl z toho, že neplní svůj slib, že bude spolupracovat s opozicí, její opatření označil za zmatečná a nesystematická.

Předseda SPD Tomio Okamura označil vládní opatření proti pandemii koronaviru za pomalá a nedostatečná, a to s ohledem na hrozbu zvýšení nezaměstnanosti. Podle něho jsou také nesystematická. Považuje je spíše za záplaty. Přičemž pomoc dostane od státu ten, kdo „nejvíce křičí“. Poté se Tomio Okamura pustil do kritiky Evropské unie v jejím přístupu k pandemické krizi, zejména v souvislosti s jejím původním stanoviskem k uzavření hranic, k němuž přirozeně v České republice, ale i jinde, došlo. Znovu zopakoval požadavek SPD na vystoupení České republiky z EU.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve svém vystoupení zdůvodnil návrh KSČM na prodloužení nouzového stavu do 30. dubna. Vysvětlil to tím, že většina vládních opatření směřuje k tomuto datu. Zároveň upozornil na to, že odpovědnost za toto rozhodnutí prodloužit či neprodloužit nouzový stav ponesou nejen vláda ČR, ale i sami poslanci. Dále poukázal na to, že vláda postupuje podle pandemického plánu, přijatého v roce 2011, přičemž patření přijala včas a řádně.

Poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský, který je lékař a je za opozici členem Ústředního krizového štábu, prohlásil, že KDZ-ČSL dává přednost postupnému prodlužování nouzového stavu, pokud to bude potřeba, a to před schválením bianco šeku pro vládu. Zdůraznil, že každý den bez nouzového stavu je pro Českou republiku výhrou. Uvolňování vládní restrikcí je, podle něho, ale citlivá věc, musí je připravit vládní odborníci a vládní činitelé by o tom neměli mluvit rozporně. Nelze držet společnost v tvrdých opatřeních, ale nelze je ani skokově uvolnit, dodal.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová očekává, že součástí žádosti o prodloužení nouzového stavu bude strategie návratu k běžnému životu. Prohlásila, že je nutné vědět, nač chce vláda nouzový stav použít. Zároveň dodala, že Sněmovna se může kdykoli sejít znovu.

Podle předsedy STAN Víta Rakušana je nouzový stav stavem výjimečným. K delšímu prodloužení než do konce dubna musí mít Sněmovna informace a harmonogram rozvolňování přijatých opatření. Podle něho lidé potřebují vidět světlo na konci tunelu. STAN podpoří delší nouzový stav, chce ale od vlády informace. Starostové a nezávislí (STAN) jsou ochotni hlasovat pro prodloužení nouzového stavu do 30. dubna. Vyzval vládu, aby jasně představila kritéria, podle kterých se budou restrikce uvolňovat. Podle STAN by se stát měl soustředit na ochranu nejohroženějších skupin a pro ostatní lidi omezení zmírňovat.

Poté se přihlásili do diskuse další poslanci politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Odpoledne jednání Sněmovny pokračovalo. Zprávu o tom, jak dopadlo hlasování o návrzích vlády ČR, přineseme, až jednání Poslanecké sněmovny skončí.

  • Zdroj: Česká televize