• Zveřejněno: 01.01.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Jako tomu bylo již v loňském roce, tak i letos si, na den státního svátku - 1. ledna 2020, který každoročně slavíme jako Den obnovy samostatného českého státu, připravili projevy oba dva významní představitelé České republiky – předseda Senátu PČR Jaroslav Kubera a předseda Poslanecké sněmovny PČR Radek Vondráček, kteří je v 13.00 hod. přednesli v České televizi.

Jaroslav Kubera varoval před omezováním svobody a kritizoval „politickou korektnost“ a „zelené tsunami“

Předseda Senátu Jaroslav Kubera ve svém krátkém, pětiminutovém projevu varovala před omezováním svobody a vlivem sociálních sítí. Zároveň se pozastavil nad rozmachem „zeleného byznysu“, který je založen na šíření strachu z klimatických změn. Pozitivně naopak hodnotil změny, kterých Česká republika za tři desetiletí dosáhlo.

V této souvislosti konstatoval, že lidé v České republice nejsou bezprostředně ohrožení, přičemž zažívají nevídané období blahobytu a prosperity. Ovšem, na druhé straně, je trápí tisíce důležitých problémů, což ale není důvod lámat nad dnešní dobou hůl. Proto by se lidé měli řídit jednoduchým heslem „žít a nechat žít“.

Při této příležitosti uvedl, že v loňském roce extrémně rostl vliv sociálních sítí. Vedlo to prý k tomu, že mnozí žijí dva životy - jeden virtuální a jeden reálný. „Osobní setkání s lidmi žádná sociální síť nenahradí,“ podotkl Jaroslav Kubera.

Předseda Senátu si dále posteskl nad „pokračujícími útoky na svobodu jednotlivce“, které podle něj bývají zdůvodňovány těmi nejlepšími úmysly. Jako příklad uvedl „politickou korektnost“ nebo „nové zelené tsunami“.

„Planeta se opravdu za čtrnáct dní, ani za čtrnáct let, ani za čtrnáct století nezhroutí,“ řekl Jaroslav Kubera. Lidé by se měli, podle něho, spíše na oteplování planety připravovat, nežli utrácet peníze za marnou snahu je zastavit. „Klimatické konference nás nezachrání. Budeme muset začít každý sám u sebe,“ konstatoval Jaroslav Kubera.

Typické bylo hledání vnitřního a vnějšího nepřítele

Typickým jevem minulého roku bylo, podle Jaroslava Kubery, hledání vnitřního a vnějšího nepřítele. Nejčastějšími termíny prý byly „Babiš a Čapí hnízdo nebo Čína a Rusko“. Zároveň to okomentoval tak, že si na tyto země musíme dát pozor, ale není důvod být kvůli tomu hysterický.

Jaroslav Kubera také poukázal na nezastupitelnou roli horní komory v českém ústavním systému a její kritiku i ze strany nejvyšších ústavních činitelů. „Senát byl dokonce zcela nedávno označen za nástroj ďábla. Musím konstatovat, že k vám opravdu nepromlouvám z pekla, ale ze své pracovny na Valdštejnském náměstí,“ uvedl předseda Senátu PČR. Reagoval tak na nedávno pronesenou poznámku prezidenta ČR Miloše Zemana, podle něhož vše, co vychází ze Senátu, je od ďábla.

Rozhoduje se ve volbách, ne na ulici ani udáváním do Bruselu!

Předseda Poslanecké sněmovny PČR a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček ve svém novoročním projevu připomněl, že Česká republika „završila třetí dekádu svobodné existence“ a je tak v poločase budování demokracie. „Měli bychom na této cestě pokročit dál,“ dodal mimo jiné předseda Poslanecké sněmovny. Zmínil také klimatické změny, migraci a rovněž protivládní demonstrace a volby v roce 2020. Podle něj bude možná největší výzvou roku 2020 „vydržet sami se sebou“.

Podle Radka Vondráčka bude „možná největší výzvou“ následujícího roku „vydržet v této úžasné zemi sami se sebou“. V této souvislosti připomněl masové protivládní demonstrace, které předpokládá i v příštím roce. „Jsme stále ještě neusazenou demokracií, stále jsme si ještě nezvykli, že protesty patří ke svobodné společnosti, máme sklon buď tyto demonstrace zatracovat, nebo naopak přeceňovat jejich význam,“ uvedl Radek Vondráček na jejich konto.

„Právo shromažďovací je jednou ze základních svobod, které jsme získali v roce 1989. To samé ovšem platí o svobodných volbách. Jen v nich se skutečně rozhoduje. Ne na ulici, ne udáváním do Bruselu, ne nepodloženými ústavními žalobami,“ dodal Radek Vondráček vzápětí.

Lidský život není jen uhlíková stopa

Radek Vondráček připomněl také klimatické změny a migraci. „Plníme závazky při snižování emisí oxidu uhličitého, ale na prvním místě musí pro nás být naši občané. Nesmíme dopustit zničení průmyslu, které by je připravilo o práci, ani nedostatek elektřiny, bez níž by nemohli topit a svítit,“ řekl předseda Sněmovny.

Podle něj bude nutné stavět nové jaderné bloky k pokrytí spotřeby elektřiny po uzavření uhelných elektráren. „Tím zásadně snížíme emise. Chci ale zároveň říci, že odmítám redukovat lidský život na pouhou uhlíkovou stopu. Názory, že kvůli ní je každé dítě zátěží pro planetu, mě jako otce děsí. To je stejný extremismus jako tvrdit, že k žádné klimatické změně nedochází. Odmítněme oba extrémy a vsaďme na selský rozum, moderní technologie, udržitelný rozvoj a respekt k přírodě, i člověku,“ uvedl Radek Vondráček.

Ohledně nelegální migrace Radek Vondráček vyslovil přesvědčení, že „je v našem zájmu spolupracovat na evropském řešení, protože jen společně máme šanci se s tímto globálním problémem poprat“. Zároveň, podle něj, Česká republika musí trvat na řešení migrace mimo hranice Evropy, její hranice bránit a bojovat s pašeráky lidí. „Ti, kteří nemají nárok na azyl, a těch je až devadesát procent, by se do Evropské unie neměli vůbec dostat. Když selže naše obrana, povede to k tlaku na znovuzavedení povinných kvót, a ty odmítáme,“ dodal Radek Vondráček.

Na závěr vyslovil Radek Vondráček také „tři plus jedno přání“. „Hádejme se doma, v hospodě nebo v kavárně, ale v Evropě a ve světě buďme Čechy, buďme sebevědomým a svobodným národem, který táhne za jeden provaz. Zkrátka buďme svobodní v malých a silní ve velkých věcech,“ uvedl v prvním přání.

Radek Vondráček by zároveň chtěl, abychom si v novém roce uměli naslouchat a tolerovat se. „Nenechme politiku ničit náš osobní život a vztahy. Vlády přijdou a odejdou, ale s přáteli, s kolegy, dědečkem, babičkou, maminkou, tatínkem, dcerou, synem musíme žít dál. Nenechme internet a jeho sprostotu vyhřeznout na ulici a mezi nás. Nenechme se otrávit trolly všech barev a světonázorů, kteří šíří nenávist, pomluvy a lži,“ uvedl Radek Vondráček.

„Nakonec, ale ne v poslední řadě, bych si přál do nového roku úctu, ale hlavně porozumění právu,“ dodal, jako třetí přání, předseda Sněmovny, který je vystudovaným právníkem. „Právní stát, řád a spravedlnost, to nejsou jen vznešené pojmy, ale záruky našich občanských práv a svobod. Nemusí se nám líbit každé rozhodnutí justice, ale je třeba ho respektovat. Protože kde nevládne právo, tam vládne bezpráví,“ zdůraznil Radek Vondráček s tím, že by si přál, aby se rok 2020 stal rokem boje proti lidské hlouposti a nenávisti. Podle něj bychom s ní měli bojovat především typickým českým humorem.

„Ten je naším největším národním bohatstvím, určitě větším než třeba lithium. Mohli bychom ho přímo vyvážet. Nějak mám pocit, že se humor a nadhled z veřejného prostoru vytrácejí a s ním že se vytrácí laskavost a slušnost. Přitom český smysl pro humor nás často podržel v těžkých dobách a spojoval lidi různého názoru,“ prohlásil v závěru svého projevu předseda Poslanecké sněmovny PČR.

  • Zdroj: Česká televize