• Zveřejněno: 03.10.2022
Ve čtvrtek se Praha stane doslova centrem celé Evropy. Na summit se do srdce kontinentu sjedou lídři nejen unijních zemí, ale i rozšířeného evropského formátu. Pozvánku dostalo 44 zemí. 

S nápadem Evropského politického společenství přišel francouzský prezident Emmanuel Macron. Už za francouzského předsednictví bylo jasné, že organizace takového summitu dopadne na předsednictví české v druhé polovině roku 2022. A tento týden se v prostorech Pražského hradu opravdu uskuteční. 

„Bude to takový matrix,“ komentoval za české předsednictví organizaci mezinárodního summitu Tomáš Pojar, náměstek ministra pro evropské záležitosti. Pozvánku dostalo 44 premiérů, premiérek, prezidentů a prezidentek evropských zemí, včetně Velké Británie, Turecka, Arménie, Ázerbájdžánu, Gruzie, Švýcarska, Norska nebo Kosova.

Pozvánku nedostali prezidenti Ruska a Běloruska. Z Ukrajiny by měl přicestovat premiér Denys Šmyhal, prezident Volodymyr Zelenskyj by se měl připojit pouze online. 

Za Evropskou unii kromě členských zemí do Prahy přijede i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel. V pátek bude zasedat i neformální Evropská rada. To už tedy v „rodinném“ kruhu unijních zemí. 

Erdoğan? Trussová? 

Čtvrteční neformální pražské setkání ale stále budí spoustu otázek, na které však ani hostující strana zatím nedokáže odpovědět. „Dokud letadlo nedosedne v Praze, ani my nevíme, kdo opravdu z pozvaných zemí přijede,“ podotkl Pojar.  

Otazníky visí například u tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana. Jeho pozvánku sice všechny unijní státy schválily, vztahy s Řeckem a Kyprem ale stále zůstávají na bodu mrazu.

V současné geopolitické situaci není ani jasné, zda dorazí lídři Arménie a Ázerbájdžánu. Jen před několika týdny se mezi zeměmi znovu otevřel dlouho trvající spor v otevřený konflikt. 

Ani účast Velké Británie nelze očekávat stoprocentně. Bývalý premiér Boris Johnson se sice vyjadřoval k rozšířenému formátu summitu pozitivně, není však zcela jasné, jak se k pozvánce postaví nová premiérka Liz Trussová. 

S téměř jistotou organizátoři zatím vědí, že se čtvrtečního summitu nezúčastní dánská premiérka kvůli její účasti na domácí kampani. Připojí se až k unijním lídrům na páteční neformální radě. 

Jak to celé bude vypadat?

Oba dva dny neformálních jednání se budou konat na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman však nebude v jednání hrát výraznou roli, pravděpodobně hosty summitu pouze oficiálně pozdraví. Politicky bude českou stranu vést premiér Petr Fiala (ODS), který bude čtvrtečnímu summitu i předsedat.

Po příjezdu na Hradčany budou lídrové a lídryně zemí jednat společně, poté se budou moci zúčastnit jednání k tématům energetiky nebo bezpečnosti. Budou mít prostor i na bilaterální či trilaterální schůzky a závěrem se opět setkají všichni na společné plenárce. 

Na páteční Radě EU se budou řešit především problémy vzniklé ruskou agresí na Ukrajině. Tedy otázky bezpečnosti, energetiky a s ní spojené téma klimatu. 

Celkově se na Pražském hradě bude na konci týdne pohybovat více než dva tisíce lidí, politiků, jejich delegací, českých i světových novinářů a organizátorů. Z letiště navíc budou delegace přijíždět v kolonách, čeká se tedy značné omezení pražské dopravy. 

„Pražanům bych poradil, aby odjeli z města,“ komentoval v nadsázce Pojar. Je ale jasné, že zejména v oblasti Hradčan a Prahy 6 po cestě z letiště už od středečního odpoledne mohou vznikat dopravní problémy se summitem spojené. 

  • Zdroj: Euractiv.cz