• Zveřejněno: 09.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Hlavní město by mohlo v příštím roce hospodařit s daňovými příjmy 53,4 miliardy korun, což je meziročně asi o čtyři miliardy méně. Kolik peněz půjde na investice, zatím nebylo rozhodnuto. Praha bude také škrtat v některých výdajích. Podle zpravodajství České televize ve čtvrtek o tom informoval náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Mezi dalšími příjmy jsou například peníze od státu na fungování škol, kdy město dostane 16,6 miliardy, což je o dvě miliardy více než letos. Dalších 1,21 miliardy dostane na výkon státní správy.

O využití peněz na školy i výkon státní správy hlavní město Praha nerozhoduje a jeho rozpočtem pouze protečou.

Kvůli propadu příjmů způsobených pandemií koronaviru bude magistrát škrtat v běžných výdajích. Ostatní běžné výdaje dosáhnou 41,7 miliardy, což je o asi 1,4 miliardy meziročně méně.

Ke škrtům město nesáhne pouze v oblasti pražské integrované dopravy (PID) a svozu odpadu. V případě PID by náklady mohly vzrůst o jednu miliardu na 17,6 miliardy. Pro dopravní podnik bude mít město připraveno 15,3 miliardy, což je o asi 700 milionů méně než letos.

Pro letošní rok měla Praha vyčleněno na investice 16,8 miliardy. O výši pro příští rok pražští radní ještě jednají. Podle Pavla Vyhnánka je cílem pražského magistrátu kapitálové výdaje co nejméně omezovat. Nevyloučil však, že si na ně bude muset kvůli propadu příjmů město půjčit. „Nevylučuji, že sáhneme k externímu financování, ale to je zatím předběžné říkat,“ dodal Pavel Vyhnánek.

Celkový rozpočtový rámec se zatím pohybuje okolo 75 miliard, číslo ale není konečné a bude se ještě měnit. Návrh rozpočtu budou projednávat pražští zastupitelé. Kvůli pandemii covidu-19 počítá město letos s propadem příjmů přes 10 miliard.

„Rozpočet chystáme v nebývalé situaci, kdy nevíme, co bude zítra. Nicméně jej musíme připravit a schválit v prosinci, aby nedocházelo ke zpožděním, která by způsobila problémy městským částem. Rovněž nechceme spadnout do rozpočtového provizoria, které dopadá na investice, kdy nesmíte zahajovat nové,“ nastínil náměstek primátora Pavel Vyhnánek.

Podle něj pracuje magistrát při sestavování rozpočtu s několika neznámými. Jednou z nich jsou dopady pandemie nemoci covid-19. Dále uvedl, že další velkou neznámou jsou nepředvídatelné kroky vlády, která nejdřív spoustu věcí zakázala, pak pravidla zcela rozvolnila a nyní se vrací k původnímu přísnějšímu režimu. Rovněž přichází s novými nápady podpory podnikatelů, z nichž se pak polovina ani nerealizuje. Poslední neznámou je výše možného zpětného uplatnění daňové ztráty, takzvaný loss carryback.

Současný návrh rozpočtu nepočítá s vládou zamýšleným zrušením superhrubé mzdy. Pokud by se tak stalo a stát obcím výpadek příjmu nenahradil, přišla by Praha každý rok o 5,4 miliardy.

Průběžně bude město splácet své dluhy. Dluh města je nyní asi 19 miliard korun. V příštím roce bude město nadále průběžně splácet úvěry od Evropské investiční banky a zároveň splatí první ze dvou pětimiliardových dluhopisů u této banky.

  • Zdroj: Česká televize