• Zveřejněno: 21.06.2020
Od 1. července je zrušena plošná povinnost nosit roušku či jinou ochranu úst ve všech vnitřních i venkovních prostorech. Důležité ale bude, v jakém regionu se právě nacházíme.
Vývoj epidemiologické situace kolem nového typu koronaviru v České republice zůstává ve většině regionů i nadále příznivý. Pracovní skupina pro rozvolňování karanténních opatření při ministerstvu zdravotnictví proto doporučila další rozvolnění – především to, na které všichni dlouho čekali, tedy nenošení roušek. Jiná bude ale situace v lokálních ohniscích nákazy koronavirem.

Rozhodovat budou místní hygienické stanice

Opatření ohledně nošení roušek se nově budou přijímat jen na regionální úrovni. Povinnost nošení roušek tak zůstane výhradně v lokálních ohniscích, aby se předešlo dalšímu šíření nákazy. 

„Pokud k 1. červenci zůstane většina regionů bez nových případů, není namístě opatření prodlužovat v celé republice. Nošení roušek ve vnitřních prostorech nebo prostředcích hromadné dopravy by od tohoto data zůstalo už jen v regionech s vyšší incidencí COVID-19. Budeme průběžně situaci v regionech vyhodnocovat a v případě, že se někde zvýší počet případů, místní hygiena přijme v dané lokalitě nezbytná opatření tak, aby situace v ČR zůstala pod kontrolou jako doposud,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Kde bude rouška stále nutná

Hygienické stanice, které hodnotí epidemiologickou situaci v regionech, budou rozhodovat o tom, zda je rouška stále nutná. Momentálně by to bylo v Praze a okrese Karviná, ale situace se samozřejmě dynamicky vyvíjí. 

Tam, kde bude případů onemocnění více, nebude ochrana nosu a úst povinná všude, ale na určitých místech. Rouška pak bude potřebná při jízdě v prostředcích veřejné dopravy, taxislužbě, na vnitřních hromadných akcích, na venkovních hromadných akcích při vzdálenosti do 1,5 metru od jiné osoby, v prostorech kin, v divadlech a při jiných kulturních a sportovních akcích, v prostorech zdravotních a sociálních zařízení. 

Bary bez omezení, popcorn v kinosále

Další významnou změnou s počátkem července je také povolení provozu zařízení stravovacích služeb mezi 23. a 6. hodinou a možnost konzumace občerstvení v prostorách hlediště a sálu kin. I v tomto případě by se povolení pravděpodobně netýkalo lokálních ohnisek nákazy. 

„V místech se zvýšeným výskytem osob nakažených onemocněním COVID-19 ponecháme nynější epidemiologická opatření. Průběžně budeme situaci vyhodnocovat a s dostatečným předstihem budeme informovat o tom, kterých regionů se budou omezení týkat,“ uvádí Jarmila Rážová, hlavní hygienička ČR.  

Další změny od pondělí 22. 6.

  • Navyšuje se kapacita účastníků pro konání hromadných akcí z 500 na 1000 osob.
  • Povoluje se provoz koupališť, ZOO a dalších zahrad bez limitu návštěvnosti.
  • Ruší se také rovněž limit 10 ma povinných odstupů mezi osobami u muzeí, galerií, hradů, zámků a podobných zařízení.
  • Provozy se tak navrátí ke svému běžnému stavu.
  • Povolují se veletrhy a další hromadné akce s maximální účastí do 5000 osob ve stejný čas. V případě větších akcí je nezbytné rozdělit návštěvníky do sektorů s vlastním zázemím (například toalety, občerstvení, vchod apod.) a s maximálním počtem 1000 osob na jeden sektor. 
  • Pro sportovní stadiony bude zachován dosavadní limit maximálně čtvrtina celkové kapacity sektoru, tedy i nadále bude obsazena každá druhá řada a každá druhá sedačka.
  • Ruší se také opatření, které ukládá poskytovatelům lázeňských služeb povinnost poskytovat skupinové léčebné procedury za účasti nejvýše 10 osob, zároveň se rozvolňují pravidla pro společné stravování lázeňských hostů. 

Školáci mohou pro vysvědčení

Dobré zprávy přináší mimořádné opatření také pro všechny žáky – na konci školního roku si budou moci osobně přijít pro vysvědčení.

„I nadále je nezbytné myslet v místech se zvýšenou koncentrací osob na důslednou hygienu rukou, a zejména dodržování bezpečných rozestupů, to však již nebude povinné, ale na úrovni doporučení,“ zdůrazňuje Rastislav Maďar, vedoucí Pracovní skupiny pro řízení uvolňování karanténních opatření při ministerstvu zdravotnictví.  

https://www.vitalia.cz/clanky/povinne-rousky-se-rusi-vyjimky-ale-budou-i-nadale/ 

 

  • Zdroj: vitalia.cz