• Zveřejněno: 08.04.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanci začali dnes také hlasovat o vládních návrzích, které mají zmírnit krizi způsobenou opatřeními proti šíření koronaviru. Schválili rozšíření možností centrální banky obchodovat na volném trhu, změnili i pravidla pro poskytování úvěrů a zvýšili strukturální deficit až na čtyři procenta HDP. Uvedla to ve svém zpravodajství Česká televize.

Opoziční poslanci nesouhlasili se stanoviskem ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), když potvrdila, že chce zrušení daně z nabytí nemovitosti vynahradit zrušením daňových odpočtů u hypoték. Policisté i strážníci zřejmě budou moci pokutovat až 10 tisíci korunami lidi, kteří budou porušovat opatření proti šíření koronaviru.

Poslanci schválili rozšíření kompetencí České národní banky (ČNB), změnu pravidel pro poskytování úvěrů a také zvýšení strukturálního deficitu až na čtyři procenta HDP. Vláda míní, že bez takové změny by nemohla sestavit rozpočet na příští rok. Opoziční poslanci podali řadu pozměňovacích návrhů, které ale při konečném hlasování neprošly, což se jim nelíbilo.

Rozšíření kompetencí ČNB

„Pokud jde o zákon o ČNB, ten dává centrální bance širší možnosti obchodování na volném trhu. Obchodovat bude moci nejen se zlatem, ale se všemi drahými kovy, stejně tak s cennými papíry s delší splatností a nakupovat více například státní dluhopisy. „Velmi to pomůže, oživí to finanční trh,“ řekla poslancům ministryně financí Schillerová. Část opozice se ale domnívá, že by banka neměla možnosti, které jí zákon dá, dostat vůbec.

Předseda klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek k tomu poznamenal, že není fér, když v okamžiku, kdy bude krachovat řada ekonomických subjektů v reálné ekonomice, aby ty v tom finančním sektoru byly stoprocentně sanovány zásahy České národní banky. A především se obává, že ztráty z bilancí bankovního sektoru se přenesou do ztrát České národní banky.

Ve Sněmovně vystoupil i guvernér ČNB Jiří Rusnok. Podle něj může banka nakupovat cenné papíry na takzvaném centrálním trhu i nyní, ale pouze od bank a spořitelních družstev a musí jít o cenné papíry se splatností do jednoho roku. „Je evidentní, že pro prosazování finanční a cenové stability se může ukázat jako nutné vstoupit v nějaké krizové situaci na trh a kupovat veškeré státní dluhopisy nebo i ty s dlouhou splatností a také mít možnost kupovat dluhopisy ne přes zprostředkovatele, kterými jsou banky, ale třeba od pojišťoven, penzijních fondů, investičních společností,“ prohlásil guvernér ČNB.

Nakonec prošel vládní návrh ovšem s tím, že bude rozšíření pravomocí ČNB časově omezené do konce roku 2021. S tím souhlasila i ministryně financí.

Změna zákona o spotřebitelských úvěrech

Změna zákona o spotřebitelských úvěrech omezí maximální možnou výši úroků ze spotřebitelských úvěrů, které nebyly spláceny déle než 90 dnů. Zároveň omezuje výši sankcí pro osoby samostatně výdělečně činné za opožděné splátky úvěrů. Při prodlení delším než tři měsíce pokuta nebude moci přesáhnout 0,1 procenta denně z dlužné částky.

Tento zákon bude platit i po skončení nynější krize. „Proti úvěrovým predátorům je třeba bojovat nejen během současné krize, ale i po jejím skončení,“ zdůvodnila Alena Schillerová.

Schválena byla i další ekonomická opatření

Zvýšení podílu strukturálního deficitu z 0,75 (což byl dosavadní střednědobý cíl pro roky 2020 až 2022) až na čtyři procenta vláda ve sněmovně prosadila i přes velké opoziční výhrady. Miroslav Kalousek (TOP 09) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti) neúspěšně navrhli dokonce zamítnutí návrhu novely zákona o rozpočtové odpovědnosti.

Zákonodárci se mimo pořad schůze dotkli i slíbeného zrušení daně z nabytí nemovitosti. Ministryně Alena Schillerová řekla, že s tím počítá, ale potvrdila, že zároveň chce zrušit daňové odpočty z úroků u hypoték. „Přece jenom je to určitý výpadek. Teď je doba, kdy byty klesly, kdy se oživuje trh, celá řada lidí čekala na tuto dobu. Mám připraveno zrušení možnosti odečtu úroků z hypoték od základu daně – samozřejmě pro nové smlouvy, aby to bylo spravedlivé,“ připustila ministryně financí.

Předseda SPD Tomio Okamura vnímá plány Schillerové tak, že sice zruší daň, kterou označil za „amorální“, ale nahradí ji opatřením, které zhodnotil obdobně. „Vy výměnou za to vlastně potrestáte občany, kteří mají hypotéku,“ vyčetl ministryni financí. V obdobném duchu promluvil i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Pokud jde o další opatření, která byla přijata v důsledku pandemické krize, poslanci schválili, že policisté budou moci pokutovat lidi, kteří porušují opatření. Umožní jim to udělovat blokově desetitisícové pokuty za porušení nařízení vydaných v souvislosti s koronavirem.

Zákonodárci rovněž schválili návrh, který cestovním kancelářím umožní vydávat klientům poukazy místo již zaplacených peněz za zrušené zájezdy. Senioři a osoby se zdravotním pojištěním tyto náhradní poukazy mohou odmítnout.

Na schválení zatím ještě čeká úprava exekucí

Na schválení ještě čeká úprava exekucí. V předloženém návrhu je mimo jiné uvedeno, že do konce června by se podle vládního návrhu, respektive znění projednaného ústavně-právním výborem neměly provádět exekuce movitých věcí. Výjimkou budou případy, kdy s tím dlužník souhlasí nebo pokud jde o pohledávky na výživném, za újmy na zdraví a z úmyslných trestných činů.

Exekuovat dočasně nepůjde ani nemovitost v případě, že v ní má dlužník trvalý pobyt. Exekuce prodejem nemovitosti by navíc byla možná až u dluhů nad sto tisíc korun místo nynějších 30 tisíc.

Z odstupného například v případě výpovědi ze zaměstnání by se podle úprav, jak je podpořil výbor, v širší míře odečítalo v případě exekuce nezabavitelné minimum. Exekuci by nově nepodléhal daňový bonus na dítě.

Vládou navrhovaná úprava přijímacích zkoušek na vysoké školy potom počítá s tím, že by se mohly konat prezenčně nejdříve patnáct dnů po znovuotevření škol, ale mohly by probíhat i dálkově. Bez osobního setkání studenta se zkoušejícími by mohly probíhat i státní zkoušky. 

Poslanci budou jednat také o ochraně nájemníků před výpovědí z bytů nebo prostor pro podnikání. Poslanci se budou zabývat také například normou o odkladu doplňovacích senátních voleb na Teplicku.

  • Zdroj: Česká televize