• Zveřejněno: 01.12.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanci by se měli na začínající prosincové schůzi Poslanecké sněmovny zabývat předlohami, které jim vrátil Senát. V rámci novely o zavedení paušální daně pro živnostníky už souhlasili se zvýšením příjmů pro kraje a obce. Senátoři navrhli upravit rozpočtové určení daní tak, aby obce a kraje měly nárok na příslušný podíl z celého celostátního hrubého výnosu daně z příjmů fyzických osob, nikoli jen z 60 procent záloh na tuto daň. Pozměňovací návrh podpořila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), novelu teď k podpisu dostane prezident ČR Miloš Zeman.

Podle zpravodajství České televize by samosprávy mohly tak navíc získat 500 až 700 milionů korun ročně, což by jim, podle ministryně Aleny Schillerové, více než kompenzovalo odhadovaný úbytek příjmů v souvislosti s paušální daní.

Paušální daň budou moci využít živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné od příštího roku. Bude dobrovolná a zahrne odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Využít ji budou moci podnikatelé s ročními příjmy do jednoho milionu korun.

Oborníci tvrdí, že nejvýhodnější bude paušální daň pro živnostníky s výdajovým paušálem, kteří zároveň neuplatňují daňové slevy na děti a manželku. Ministryně odmítla obavy některých senátorů, že změna povede k účelovému obcházení a růstu takzvané šedé ekonomiky.

Pro příští rok by měla paušální daň činit 5469 korun měsíčně. Živnostníkům má ušetřit papírování a podle ministerstva financí také odpadne důvod k většině kontrol. Bude složena z minimálního odvodu na zdravotní pojištění, navýšeného minimálního odvodu na sociální pojištění o 15 procent a daně 100 korun.

Kraje mají nyní nárok na 8,92 procenta ze tří pětin celostátního hrubého výnosu daně z příjmů fyzických osob, podíl obcí činí 23,58 procenta. Výše těchto nároků se úpravou nemění.

  • Zdroj: Česká televize