• Zveřejněno: 12.02.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

V lednu představená novela zákona o sociálních službách straší jejich poskytovatele i příjemce, konstatuje ve svém zpravodajství CNN Prima NEWS. Podle Národní rady osob se zdravotním postižením navrhovaná podoba kvůli možnému nedostatku peněz přímo ohrožuje fungování sociálních služeb. Návrh ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) počítá s větším zapojením zdravotních pojišťoven, aby náklady nenesl jen stát a kraje. Zároveň chce sociální služby více přesunout do domácího prostředí.

„Je to návrh, který nemá koncepci, není zřejmé, co předkladatel chce, a ohrožuje stovky poskytovatelů sociálních služeb,“ uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

Největší kritika míří na přechodné ustanovení, které mluví o vytvoření nové sítě sociálních služeb v rámci Národní strategie. To ale bude mít odloženou účinnost až od 1. ledna 2026. Jenže změna jejich financování í má přijít už letos v červenci. To je podle kritiků rok a půl nejistoty.

uvedl člen výkonného výboru Unie sociálních služeb David Pospíšil.

Poskytovatelé sociálních služeb žijí z dotací a bez nich nepřežijí. „Začíná v tom být veliký zmatek a chaos jenom díky tomu, že pan poslanec Jurečka (KDU-ČSL), jakožto vicepremiér této vlády, dal svůj poslanecký návrh bez toho, aby to prošlo řádným připomínkovým řízením,“ sdělil poslanec Aleš Juchelka (ANO), který je stínovým ministrem práce a sociálních věcí za hnutí ANO.

KDU-ČSL ale postup ministra Jurečky hájí a pocit ohrožení považují za zbytečný. „My s tím počítáme i na rok 2025 a 2026. Je pro nás důležité, abychom zabezpečili služby pro klienty, kteří doposud jsou podporováni z dotačního titulu pro nadregionální a celostátní služby,“ poznamenala politička Zdislava Odstrčilová (KDU-ČSL).

Podle CNN Prima NEWS novela zákona ji prošla vládou i prvním čtením Poslanecké sněmovny PČR. K dalšímu projednávání by se měla dostat v nejbližších dnech.

Za odbory k tomu můžeme dodat, že v rozhovorech s místopředsedkyní OS zdravotnictví a sociální péče ČR Janou Hnykovou, které jsme na webech ASO uveřejnili v loňském roce, jsme rovněž poukázali na obavu pracovníků sociálních služeb, že uvedený návrh zákona není dobře a správně nastaven, pokud jde zajištění financování sociálních služeb. Podle odborů se tyto obavy zejména týkají zajištění sociálních služeb u klientů v domácnostech. Přičemž, právě návrh zákona počítá s přechodem značné části sociálních služeb do této skupiny služeb.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS