• Zveřejněno: 19.01.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Rada hospodářské a sociální dohody ČR neboli tripartita se, poprvé od nástupu nové vlády ČR, vedené premiérem Petrem Fialou sešla v úterý 18- ledna 2022. Zástupci vlády ČR, zaměstnavatelů a odborů spolu jednali spolu jednali o epidemické situaci i o Zelené dohodě pro Evropu a klimatickém balíčku Fit for 55. Všichni účastníci tripartity se shodli na tom, že testování ve firmách funguje. Firmy vědí, jak mají postupovat, a testy jsou dostupné.

Podle zpravodajství České televize se, kvůli nastavení protiepidemických opatření, premiér Petr Fiala a část ministrů s vybranými odboráři a podnikateli sešli již před dvěma týdny. Oficiální první zasedání celé tripartity se ale konalo až nyní. Zaměřilo se na možný vývoj epidemie při šíření varianty omikron a případné další kroky. Potvrzených případů nákazy přibývá, počet pacientů v nemocnicích ale zatím klesal. Před týdnem se zkrátila karanténa na pět dní. V pondělí začalo pravidelné plošné testování ve firmách.

Ovšem, podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka zůstala ale nedořešená otázka pracovní karantény. Její vymezení je, podle Jaroslava Hanáka, citlivé a složité. Další otevřenou věcí zůstává postup podle zákoníku práce nebo jiné úpravy v momentě, kdy se zaměstnanec odmítne testovat. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky je pracovní karanténa stále pouze záložní varianta pro zdravotní a sociální služby.

Premiér Petr Fiala sociálním partnerům, tj. zaměstnavatelům a odborům, na jednání tripartity slíbil, že vláda na svém jednání (dnes) rozhodne, jak upraví vyhlášku o povinném očkování starších lidí a vybraných profesí. Jaroslav Hanák by se mu u zaměstnanců v kritické infrastruktuře nebránil. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly by povinnost neměli mít nynější zaměstnanci, ale týkat by se mohla nově přijímaných. „Významná část profesí je už prakticky proočkovaná,“ míní. Obává se toho, že by nařízení mohlo ochromit některé obory, pokud by lidé ze zaměstnání odcházeli. Podle předsedy ČMKOS by se vláda měla soustředit spíš na přesvědčení lidí k dobrovolnému očkování.

Jednání tripartity se poté stočilo směrem k Zelené dohodě pro Evropu neboli ke Green Dealu. Debata se vedla také o klimatickém balíčku a připomínkách k němu. Již v minulém týdnu o tom jednali zástupci ministerstva průmyslu s odboráři a podnikateli. O energetice, klimatických změnách a dalších tématech by měli společně jednat i ekonomičtí ministři. „Shodli jsme se na tom, že obnovíme tradici porad ekonomických ministrů za účasti zaměstnavatelů a odborů,“ uvedl premiér.

Představitel zaměstnavatelů Jaroslav Hanák se s předsedou ČMKOS Josefem Středulou shodli, že je potřeba veřejnost informovat o dopadech, které bude mít zavádění Zelené dohody pro Evropu. „Aby se udělala studie sociálních dopadů na Českou republiku a tou vláda argumentovala při jednání s Evropskou komisí,“ řekl Josef Středula. Upozornil také na nebezpečí plynoucí z toho, že některé předkládané informace k Zelené dohodě už nemusí platit. „Banky třeba přistoupily k radikálnějším krokům v oblasti financování nebo úvěrování subjektů, které mají zájem investovat do technologií, které z jejich pohledu nejsou dostatečně zelené,“ uvedl Josef Středula.

Zástupci vlády, zaměstnavatelů i odborů se rovněž usnesli, že nastavení unijních pravidel pro financování nových energetických zdrojů, jako je plyn a jádro, musí zohlednit možnosti jednotlivých států a zároveň neohrožovat cíle Zelené dohody pro Evropu. „Je důležité, že existuje rámcová shoda mezi vládou a reprezentanty na tom, kterým směrem se má ubírat česká energetika,“ ujistil přítomné účastníky tripartity premiér Petr Fiala.

Představitelé českomoravské konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů (ASO) chtěli v úterý diskutovat i o navýšení zmrazených platů ve veřejném sektoru. Josef Středula k tomu uvedl, že jednání otevřeli, tématem úterní tripartity ale nebylo. „Bude to tématem příštího jednání, na kterém se domluvíme,“ potvrdil premiér Petr Fiala. Platy letos vzrostly policistům, lékařům nebo učitelům, ne všem ale tak, jak plánovala předchozí vláda Andreje Babiše (ANO). To podle odborů nestačí. Někteří státní zaměstnanci mají platy stejné jako loni.

„Jestliže vláda uvažuje v půlce roku mimořádně o tom, že zvýší z titulu vysoké inflace důchody, což je naprosto v pořádku, tak by se tak měla zachovat i k vlastním zaměstnancům,“ zdůraznil Středula.

Původně měla tripartita jednat také o státním rozpočtu na letošní rok. Fialova vláda přepracovává původní návrh vlády Andreje Babiše (ANO) se schodkem 376 miliard korun. Deficit chce snížit pod 300 miliard. O podobě hospodaření se debata nakonec nevedla, protože ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) je na jednání evropských ministrů financí. Rozpočet bude tématem mimořádného jednání tripartity na začátku února.

  • Zdroj: Úřad vlády ČR, Česká televize