• Zveřejněno: 04.10.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Meziroční inflace v České republice stoupala více než rok až k červencovým 17,5 procenta. V srpnu jen nepatrně zpomalila na 17,2 procenta. Data za září ještě nejsou k dispozici, Český statistický úřad je teprve zveřejní, jak uvedla ve svém zpravodajství redakce ŽivotvČesku.cz. Podle odborníků ale žádný větší pokles obyvatelé ČR očekávat nemohou, spíše naopak. Jak dlouho ještě bude stoupající trend pokračovat, nastínil známý ekonom Petr Studnička. „Výhledy jsou spíše negativní, bude se dál zdražovat,“ zhodnotil ekonom další možný vývoj české ekonomiky.

Zatímco loni v červenci byla meziroční inflace na 3,4 procenta, v letošním roce ve stejném měsíci dosáhla 17,5 procenta, což se samozřejmě odráží na vysokých cenách potravin, energií i služeb.

Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila ekonoma Petra Studničku s žádostí o prognózu, jak se podle něj bude situace vyvíjet v následujících měsících. Myslím, že se inflace bude držet na podobných hodnotách jako v posledních měsících. Potraviny kvůli sezónnosti nezlevní, k 1. 10. 2022 navíc skončilo snížení spotřební daně u benzínu. A lidem, kterým končí na podzim fixace energií, přijdou 4 až 5krát vyšší zálohy. Kvůli těmto komoditám tak inflace nepoklesne," varoval ekonomický expert.

Právě vysoké ceny potravin, energií a pohonných hmot se promítají do zdražování v ostatních oblastech české ekonomiky. Vstupní náklady musí výrobci i prodejci zahrnout do svých marží.

„Pak jsou tu ještě služby, například stravovací, kde dochází k nárůstu cen kontinuálně. Například u stravenek se letos už třikrát navyšovala jejich hodnota, a to až na 180 korun. Také dopravci už avizovali, že budou zdražovat jízdné. Týkat se to má jak železniční dopravy, tak MHD nebo příměstské integrované dopravy ve Středočeském kraji. A v neposlední řadě stoupají i obecní nájmy, a to jak v bytových domech, tak komerčních prostorách. Do konce roku tak s poklesem inflace počítat nemůžeme,“ popsal situaci ekonom Petr Studnička.

S inflací souvisí i reálná mzda, která v Česku klesá už tři čtvrtletí po sobě. V letošním druhém čtvrtletí se snížila meziročně o 9,8 procenta. Průměrná mzda stoupla proti stejnému období předchozího roku o 4,4 procenta na 40.086 korun. V hrubém tak zaměstnanci dostávali v průměru o 1696 korun více než před rokem. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad.

Ekonomové podobný pokles reálné mzdy očekávali, vysoká inflace bude podle nich růst mezd znehodnocovat po celý letošní rok. Obecně navíc platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

  • Zdroj: ŽivotvČesku.cz