• Zveřejněno: 02.10.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Už je v podstatě jisté, že tuto zimu se bude nějakým způsobem muset uskromnit takřka každý. Scénář dodávek plynu se vyvíjí velmi špatně, uvádí portál AAzdraví.cz. Zároveň dodává, že zatímco ještě před časem se zdálo, že situace je aspoň trochu stabilizovaná, teď se podle odborníků může stát opravdu leccos.

Podle zprávy portálu má Česká republika sice poměrně plné zásobníky a nějaké dodávky zajištěny z nizozemského terminálu, mohou se však objevit další nečekané problémy, například velmi tuhá a dlouhá zima. Najednou by propočty přestaly vycházet a bylo by nutné tahat za záchrannou brzdu.

Stát se tak rozhodl jednat už preventivně a poměrně výrazně snížil minimální povolené teploty na pracovištích. U řady profesí je to logický krok, který kdovíjaké snížení komfortu nepřinese. V jednom případě je to ale přeci jen poněkud kontroverzní.

Pokud jde o pokladní a prodavače v obchodech, těm byla snížena teplota z dosavadních 18 stupňů na 16 stupňů. To je však podle mnohých velmi málo, protože pokladní velkou část svých směn sedí a nepohybují se, aby se mohly zahřát. Trávit takový režim při šestnácti stupních už je poměrně nepříjemné.

To opravdu nechápu, kdo vymýšlel. Kolikrát je mi zima už teď, a to nám tu topí asi na 19 stupňů,“ uvedla prodavačka v jednom z brněnských obchodů. „Každý stupeň dolů už je hodně cítit a tuhle práci nejde dělat úplně v bundě nebo nabalená,“ dodala.

Podle ní to její kolegyně a kolegové vidí podobně. Dokonce už se bavili o tom, že pokud by opatření bylo skutečně aplikováno a jim v práci začali topit na šestnáct stupňů, vstoupí do stávky. V takovém případě by mohly některé obchody zůstat zavřené.

Na druhé straně je třeba připomenout, že jde o minimální teplotu. Zaměstnavatel tak může na pracovišti topit více. Není však jasné, zda se z této teploty nakonec nestane maximální, pokud by mělo skutečně dojít k přerozdělování plynu v momentě jeho nedostatku, konstatuje portál AAzdraví.cz.

  • Zdroj: AAzdraví.cz