• Zveřejněno: 24.02.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Podnikatelské organizace chtějí vládě pomoci snížit riziko šíření koronaviru ve firmách, a proto souhlasí se zavedením povinnosti nošení roušek v podnicích. Podmínkou je, že vláda stanoví rozumné výjimky pro některé zaměstnance, kteří pracují ve ztížených podmínkách nebo na home office.

Podle zpravodajství CNN Prima NEWS se největší podnikatelské organizace, jejichž členové zaměstnávají většinu zaměstnanců v zemi, o tom dohodly v noci na středu.

O zavedení povinnosti roušek nebo respirátorů ve firmách vláda jedná od středečního rána. Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý a prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner o návrhu podnikatelů informovali předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) ve středu ráno.

V dopise uvedli, že vzhledem k nové povinnosti nosit respirátory třídy FFP2 ve vymezených prostorech, nedoporučují vládě, aby stejné zdravotnické prostředky požadovala v homogenních pracovních prostředích. V opačném případě by vznikl nedostatek pomůcek pro specializovaná pracoviště, školy a veřejnost.

Prezidenti podnikatelských organizací svůj návrh zdůvodňují také tím, že plošná povinnost ochrany dýchacích cest v podobě respirátorů třídy FFP2 by pro řadu zaměstnavatelů znamenala značnou finanční zátěž, a proto by bylo nutné řešit s touto novou povinností finanční kompenzaci.

V zájmu reálného naplnění nově ukládaných povinností by přivítali pomoc ve formě výkladu právních předpisů povinností souvisejících s používáním osobních ochranných prostředků ve vztahu k zaměstnancům, kteří se dnes v některých případech jejich používání brání, a stejně tak ve vztahu k zaměstnancům, kteří se vyhýbají dobrovolnému testování, organizovanému jejich zaměstnavateli.

Výjimku z povinnosti nosit ochranné prostředky by podle svazů měly mít osoby pracující ve výrazně ztížených podmínkách, například v horkých průmyslových provozech, a také některé osoby se zdravotním postižením v chráněných dílnách.

Vláda by měla ve svém usnesení vymezit rozumné výjimky, například u práce mimo vnitřní prostory, práce z domova a u zaměstnanců v oblastech zemědělství, lesnictví, stavebnictví, povrchové těžby nebo u kuchařů.

Podnikatelé rovněž upozorňují na to, že by vláda neměla nařizovat nové přestávky zaměstnanců, jak požadovaly odbory. Mohly by totiž paralyzovat výrobu v provozech.

Návrh odborářů na týdenní uzávěru okolo velikonočních svátků podle podnikatelských organizací není zázračným receptem na nemoc COVID-19. Ani tím nejtvrdším lockdownem se totiž mobilita obyvatelstva nezastaví bezvýhradně.

„Zaměstnanci vybraných odvětví nejen v kritické infrastruktuře budou muset do zaměstnání, do práce se musí i dopravit. Lidé by měli mít možnost i během uzávěry nakoupit si potraviny a základní potřeby, musí být prováděny nezbytné opravy. Velké potíže by měly i nepřetržité provozy, které jsou náročné na odstavení, a ještě náročnější na uvedení do provozu,“ shodly se podnikatelské svazy.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS