• Zveřejněno: 13.09.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zástupci vládních ANO a ČSSD se v pátek ve Sněmovně dohodli na růstu mezd ve veřejné sféře. Podle zprávy portálu Novinky.cz tarifní část mzdy vroste příští rok o 1500 korun a zároveň dojde ke zrušení nejnižší tabulky tarifů, díky čemuž si polepší nejhůře honorovaní zaměstnanci.

Jednání se účastnili premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), a vicepremiér Jan Hamáček s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (oba ČSSD).

„Jediné procentuální navýšení zůstává u pedagogů a všichni ostatní dostanou pevnou částku, z toho nepedagogové budou mít víc než těch původních sedm procent, tím, že dojde ke zrušení nejnižší tarifní tabulky,” řekl po jednání premiér Andrej Babiš

Každý zaměstnanec ve veřejné sféře dostane příští rok přidáno stejně, 1500 korun. Shodla se na tom dnes koalice. Nejvíc to pomůže například kuchařkám, uklízečkám nebo uvaděčkám, které berou opravdu strašně málo.

Zrušením tabulky si podle ministryně Jany Maláčové polepší i pracovníci v sociálních službách. Učitelé dostanou přidáno deset procent, podle ministryně Schillerové ještě není jasné, kolik z toho do tarifů.

Dohodu obratem uvítal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Odboráři očekávají ještě dohodu o mzdách učitelů. „Ti, kteří jsou nejhůře odměňováni, dostanou největší přidání a budou to přidání velmi významná. Myslím si, že to je férová dohoda,” řekl Josef Středula.

Podle informace portálu Novinky.cz pracovalo ve veřejném prostoru na konci loňského roku 640 700 lidí - učitelů, hasičů, zdravotníků, úředníků, policistů a dalších profesí. Průměrný plat se dostal na 35 437 korun. Proti roku 2017 se zvedl o 10,8 procenta.