• Zveřejněno: 07.05.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Na platy učitelů by v příštích letech mohlo jít méně peněz, než kolik slibovala vláda. Vyplývá to z rozpočtové strategie sektoru veřejných financí, kterou tento týden schválila vláda ČR v demisi. Kraje by podle ní měly od ministerstva školství dostat 11,5 miliardy Kč navíc na reformu financování škol, s dalším navyšováním jejich rozpočtu ale už materiál nepočítá, uvádí se ve zprávě ČTK.

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) přitom avizoval, že bude chtít do roku 2021 vyjednat zhruba 36,5 miliardy Kč navíc na růst ohodnocení školských pracovníků. Rozpočtový výhled by měla v příštím týdnu projednat tripartita.

Navyšovat by se podle materiálu neměly ani výdaje na vysokoškolské vzdělávání, které v současnosti činí kolem 24,6 miliardy korun. V dalších letech by rozpočet vysokých škol mohl zůstat na stejné úrovni, ačkoli ministr Robert Plaga přislíbil, že ho v následujících třech letech bude chtít posílit o celkem devět miliard korun. Peníze měly jít zejména na platy vysokoškolských pracovníků, ale i na investice do vysokoškolských kolejí.

Růst platů učitelů označila vláda v demisi ve svém programovém prohlášení za jednu ze svých priorit. Podle ministerstva školství by učitelé v roce 2021 měli dostávat průměrně 46.000 korun měsíčně a nepedagogové 22.700 korun měsíčně. Loni činil průměrný plat pedagogů v ČR 31.632 korun. Navyšování platů na požadovanou úroveň mělo být podle Plagy postupné. V březnu uvedl, že se na ně bude snažit vyjednat 17 miliard korun navíc na příští rok, 14,5 miliardy na rok 2020 a dalších pět miliard na rok 2021. Zvedat by se podle něj měl nejen tarif, ale i netarifová složka platu.

Podle rozpočtové strategie budou mít letos kraje na platy učitelů a školní pomůcky 103,8 miliardy korun. Obce dostanou 13,3 miliardy korun. V příštích třech letech by obce měly obdržet o 200 milionů korun méně. Do krajů pak z ministerstva půjde 115,3 miliardy korun, tedy o 11,5 miliardy víc než letos. Tyto peníze jsou podle ministra Plagy třeba na odstartování reformy financování regionálních škol, kterou se od ledna 2019 změní krajské normativy na žáka v příjem podle odučených hodin.

Ministr Robert Plaga také slíbil navýšení peněz pro vysoké školy. Jejich rozpočet od roku 2014 do loňska stagnoval kolem 22 miliard Kč. Loni se akademikům s pomocí odborářů podařilo pod hrozbou protestů na letošní rok vyjednat tři miliardy korun navíc, i když původně požadovali 4,5 miliardy. Financování vysokých škol podle rektorů přesto nadále zaostává za průměrem vyspělých zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zhruba o osm až devět miliard korun ročně. V následujících třech letech by proto chtěli každoročně posílit rozpočet vysokých škol o další tři miliardy korun. Rozpočtový výhled s tím ale nyní nepočítá.

Ministerstvo školství má letos v rozpočtu 175,74 miliardy korun, což je o 19,21 miliardy korun více než loni. Rozpočet regionálního školství bude podle Plagy i přesto ještě letos nutné doplnit o další peníze. Kvůli vysokým výdajům na společné vzdělávání dětí v běžných školách podle něj nyní v regionech chybí kolem 1,2 miliardy korun. Podle informací z krajů jde až o 2,5 miliardy korun. Přesnou částku chce ministerstvo vyčíslit v příštím týdnu.