• Zveřejněno: 23.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Růst mezd se letos nejspíše zastaví. Zatímco v posledních letech firmy lidem přidávaly, nyní budou nábory nových pracovníků spíše omezovat a tlak na růst výplat se tak sníží. Podle zpravodajství České televize to vyplývá z informací personálních agentur. Slábnoucí ekonomika tím obrací dlouhodobý trend a o finančním ohodnocení budou více rozhodovat zaměstnavatelé.

Podle České televize například olomoucká firma M. L. S. Holice na výrobu generátorů patří v regionu k těm šťastnějším. Kvůli koronaviru nemusela omezovat provoz. Ve dvou závodech pro ni pracuje víc než 700 zaměstnanců. V dubnu dostali plošně přidáno pět procent. Jejich průměrná hrubá mzda 35 tisíc přesahuje krajský průměr. Firma by nyní chtěla nabrat další lidi. „Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet nadále ve zbytku roku, kdy možná doběhnou různé podpory a antiviry. Některé společnosti budou možná propouštět a to by mohlo být zajímavé. Lidí na trhu práce bude více a možná i lepší,“ poznamenal ředitel firmy Vladan Hlaváč.

Na podobnou taktiku zřejmě budou sázet i další zaměstnavatelé. „Produktivita práce sama o sobě v posledních letech u zaměstnanců víceméně stagnovala a aktuálně budou mít zaměstnavatelé příležitost produktivitu opět zvyšovat,“ řekl ředitel Grafton Recruitment Martin Malo.

Dosud byl nedostatek lidí znát především na kvalifikovaných pozicích. O ty zaměstnavatelé museli bojovat a jednou z hlavních zbraní byla nabídka vyšší mzdy. Výplata se na některých pozicích mohla kraj od kraje lišit o desetitisíce.

Jenže nyní začínají lidé dávat před vyšším výdělkem často přednost jistotě příjmu a bezpečnému pracovnímu prostředí. To je výhodou třeba v IT.

„My se svoje lidi snažíme chránit, takže díky moderním technologiím jsme schopni jim umožnit, aby pracovali z domova, čehož využívá většina z nich,“ řekl ředitel Acamaru Illya Pavlov. Tahle pražská firma už téměř deset let pro své klienty zajišťuje specialisty na nejrůznější zakázky. V jejich sektoru rostly mzdy v posledních letech o desítky procent. I tady ale zaměstnanci začínají sázet spíš na jistotu.

„Jsou samozřejmě lidé, kteří budou velmi žádaní v jakékoliv době, ti se toho nebojí, ale to se bavíme o jednotkách procent,“ dodal Illya Pavlov. Načež dodal, že v sektoru IT budou nyní chybět kvalifikovaní lidé ještě výrazněji. Sektor totiž přišel totiž o velkou část specialistů ze zahraničí.

  • Zdroj: Česká televize