• Zveřejněno: 13.09.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ani čtvrteční jednání odborů s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem o zvýšení platů dohodu nepřineslo. Podle zprávy ČTK ministr zdravotnictví představil návrh sedmiprocentního nárůstu v tarifních platech u zaměstnanců v příspěvkových organizacích ministerstva. Odbory však chtěly deset procent pro všechny, jak jim slíbila předchozí vláda. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče je od poloviny srpna ve stávkové pohotovosti. Podporuje ji i Lékařský odborový klub. Odboráři před schůzkou avizovali, že pokud nedojde k dohodě, budou zvažovat další kroky.

Jak již dopředu avizovaly během televizního pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi v neděli 9. září, jedním z nich mohou být i podání na inspektoráty práce, aby přepočítaly přesčasové hodiny zaměstnanců nemocnic.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch je toho názoru, že o zvýšení platů mají rozhodnout ředitelé nemocnic. Úhradová vyhláška, která peníze ve zdravotnictví na příští rok rozděluje, je podle ministra už podepsaná a brzy vyjde ve Sbírce listin. Přidáno dostanou zejména zaměstnanci s nízkými příjmy a také pracovníci, kteří pracují na tři směny.

Ministr zdravotnictví chce předložit návrh na sedmiprocentní růst ministerstvu práce, které připravuje pro příští rok platové tabulky pro státní zaměstnance. „My nemáme přímý vliv na odměňování v jiných nemocnicích než ministerstvem přímo řízených a některých krajských,“ řekl po schůzce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Odmítá navíc plošné odměňování. Ředitelé nemocnic si podle něj mají sami rozhodnout, komu a kolik přidají. Peníze na to příští rok podle něj mít budou. Do nemocnic půjde o 20 miliard korun víc než letos.

Odbory ale ředitelům nevěří, že se peníze navíc dostanou k zaměstnancům. „Plošný nárůst platů měl pro nemocnice sloužit jako stabilizační prvek, protože většina zaměstnanců v nemocnicích je extrémně přetěžovaná,“ prohlásila po jednání předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Při této příležitosti zdravotnické odbory připomínají slib premiéra Andreje Babiše o růstu platů. Když ho nesplní, začnou dodržovat zákoník práce.

Podle ČTK ve zdravotnictví aktuálně chybí asi tři tisíce sester, a to přesto, že jejich platy vzrostly za posledních pět let skoro o třetinu. Jejich hrubý plat byl loni ve státní sféře průměrně 36 tisíc korun, v nestátní pak 24 200 korun.

Odbory namítají, že sestry v městských, krajských a soukromých nemocnicích dostávají méně. Podle ministra ale není možné jejich zřizovatelům navyšování platů nařídit.

Příjmy lékařů pak loni v průměru činily ve veřejné sféře více než 74 tisíc korun, v soukromé 66 tisíc. Podle Dagmar Žitníkové jsou ale tato čísla zkreslená podmínkami, ve kterých lékaři pracují.

„Ve zdravotnictví je obrovské množství přesčasové práce. Kromě té je tam práce v noci, práce, která je ve směnách, a práce, která je o víkendech, takže objem je z velké části kryt příplatky,“ upozornila. Konkrétně uvedla, že přesčasy se „někde blíží 900 hodinám“.