• Zveřejněno: 01.11.2019

Ve středu šestého listopadu budou učitelé celý den stávkovat, protože nesouhlasí s výsledky vyjednávání o růstu platů. Podle zpravodajství České televize část škol zůstane zřejmě zavřená, ostatní by mohly mít omezený provoz. Vzhledem k podpoře stávky odboráři z regionů o tom v pátek rozhodlo vedení Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, řekla jeho místopředsedkyně Markéta Seidlová. Ministr školství Robert Plaga (nestr. za ANO) stávku v kontextu čtyřletého růstu platů považuje za absurdní.

Školské odbory nesouhlasí s navrhovaným růstem základů platů učitelů o osm procent, na kterém se tento týden domluvili premiér Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga (oba ANO). Požadovaly navýšení tarifů o deset procent, od konce září jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti. 

O vyhlášení stávky chtěly školské odbory původně informovat v pondělí na základě reakcí z krajů na návrh stávkovat příští středu. „Máme nyní už z regionů velkou podporu stávky, takže termín šestého listopadu na vyhlášení stávky platí,“ řekla Markéta Seidlová.

Podle ministra Roberta Plagy vláda plní svůj závazek, který si stanovila. V programovém prohlášení slíbila, že do konce volebního období by měli učitelé mít 150 procent svého příjmu z roku 2017, měli by tak průměrně vydělávat zhruba 45 tisíc korun hrubého. Zároveň prohlásil, že v kontextu navýšení 50 miliard korun během čtyř let po dvaceti letech, kdy se učitelskému povolání a nepedagogickým pracovníkům na školách nepřidávalo, přijde mu stávková pohotovost a stávka na školách doslova absurdní. Přičemž upozornil, že celá debata se točí kolem toho, zda se tarif navýší o osm procent a další dvě procenta dostanou ředitelé škol na rozdělování odměn, nebo zda se tarify navýší o celých deset procent. Počínání odborů ministr nerozumí, dodal.

Podle Markéty Seidlové bude stávka celodenní. Podotkla, že některé školy mají nyní kvůli podzimním prázdninám ředitelské volno, a možná se na ni nestihnou úplně připravit. Pokud zůstanou otevřené, měly by alespoň omezit provoz, řekla místopředsedkyně školských odborů. Dále informovala, že školské odbory v pátek poslaly ředitelům a ředitelkám škol dopis, ve kterém je o stávce informují. Na pondělí přichystali odboráři tiskovou konferenci, kde chtějí novináře seznámit s dalšími detaily k podobě stávky.

Ministr ale požádal odbory, aby uzavíráním škol nestrašily rodiče a děti. „Ubezpečuji rodiče, že škola má povinnost oznámit to dopředu. To, že na škole probíhá stávka, neznamená, že celá škola bude zavřená, protože bude záležet na tom, jaké části pedagogického a nepedagogického sboru se bude týkat. Byl bych rád, kdybychom tuto poplašnou zprávu mezi rodiče nevysílali,“ poznamenal Plaga.

Podle zpravodajství České televize odboráři dlouhodobě usilují o navýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy, chtěli toho docílit do roku 2020. Průměrná mzda v letošním prvním čtvrtletí činila 32 466 korun, což by znamenalo, že by učitelé podle těchto představ měli mít průměrně 42 205 korun hrubého měsíčně. Ve skutečnosti ve stejném období brali v průměru 36 224 korun, tedy kolem 112 procent průměrné mzdy.

Premiér Andrej Babiš se s ministrem Robertem Plagou ve středu domluvil, že tarify učitelů vzrostou o osm procent a odměny o dvě procenta. Premiér řekl, že tím považuje vyjednávání se školskými odbory za uzavřené. Ministerstvo práce má připravit vládní nařízení.

Ministr Robert Plaga, podle odborů, slíbil, že do tarifů půjdou tři čtvrtiny z 11 miliard korun na přidání, což by podle nich mělo umožnit víc než osmiprocentní navýšení základů platů.

  • Zdroj: Česká televize