• Zveřejněno: 11.05.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Případné omezení či konec výroby v textilce Veba Broumov, která je od pátku v insolvenčním řízení, by byl pro region Broumovska obrovskou ztrátou. Lidé by přímo v Broumově hledali novou práci jen obtížně. Podle zprávy ČTK to prohlásil předseda odborů Veby Ondřej Habart. Odbory věří, že se Vebě podaří situaci s pomocí strategického investora ustát.

Aktuálně má Veba asi 800 zaměstnanců, ale část pracovníků z Veby, která je na Broumovsku největším zaměstnavatelem, podle Habarta již kvůli nejisté budoucnosti z podniku sama odešla. V minulých měsících odešlo přes 50 lidí. Nejistota se mezi lidmi začala šířit zejména v březnu, kdy se podnik o několik dnů zpozdil s výplatami. Podle Habarta tito lidé využili nabídky z okolních firem. Vyjádřil naději, že s oznámením partnera se odchody lidí z Veby zastaví. Na dobré kondici podniku jsou podle něj závislé i místní obchody či restaurace. Habartá uvedl, že z toho, že Raiffeisenbank podala návrh na insolvenci, radost nemají.

Do insolvenčního řízení Vebu poslala v pátek banka Raiffeisenbank, u níž má firma nesplacené úvěry. Banka navrhuje prohlášení úpadku textilky.

Vedení Veby po kroku Raiffeisebank oznámilo, že do společnosti kapitálově vstoupí jako investor podnikatel Otakar Moťka. Podniku by měl poskytnout finanční injekci ve stovkách milionů korun a tím mu pomoci překonat jeho problémy. Podle finančního ředitele Veby Miloslava Geislera vedení textilky se v nejbližší době dohodne s věřiteli a nastartuje nový rozvoj a růst.

Vývoj Veby sleduje i úřad práce. Podle ředitele krajského úřadu práce Martina Horáka jsou jeho pracovníci připraveni situaci řešit. Podstatné bude, zda se podaří udělat dohodu s investorem a jak bude zachována výroba. Zároveň potvrdil, že lidé odcházejí s tím, že hledají práci mimo region, protože na Broumovsku je pracovních nabídek málo. Někteří dojíždějí i do Kvasin, kde má závod Škoda Auto.

V samotném Broumově bylo ke konci března 405 lidí bez práce, což představovalo nadprůměrnou nezaměstnanost 8,3 procenta. V celém hradeckém kraji nezaměstnanost činila 2,5 procenta. Nabídka volných míst ve městě byla pouhých 66 míst. V celém regionu Broumovka bylo bez práce 677 lidí, nezaměstnanost činila 6,5 procenta a volných míst bylo 147. V Královéhradeckém kraji bylo 9711 nezaměstnaných a 10.509 volných míst.

Veba, jejímž hlavním produktem je takzvaný africký brokát, se do problémů dostala v letech 2015 a 2016, když kvůli radikálnímu poklesu prodejů na svém hlavním africkém trhu nebyla schopna plně hradit úvěry. Veba podle údajů z insolvenčního návrhu Raiffeisenbank dluží této bance přibližně čtvrt miliardy korun. Raiffeisenbank také uvedla, že mezi další věřitele Veby patří Komerční banka, ČSOB, Citibank Europe a UniCredit Bank Czech and Slovakia.

Z rekordních tržeb v roce 2014 ve výši 2,2 miliardy korun se odbyt podniku do roku 2016 kvůli krizi v Africe propadl na 812 milionů korun. Za léta 2015 a 2016 Veba utrpěla souhrnnou ztrátu téměř 300 milionů korun. Loni Veba tržby zvýšila na 894 milionů korun a vykázala ztrátu 144 milionů korun. Hlavními akcionáři Veby jsou prostřednictvím společnosti Incot nejvyšší manažeři podniku.