• Zveřejněno: 17.05.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Premiér Andrej Babiš (ANO) se na včerejším jednání na Úřadu vlády shodl se zástupci globálních potravinářských koncernů, že je nepřijatelné, aby výrobek se stejným obalem měl v České republice jinou, horší kvalitu než v jiných zemích. Společně jednali o problému dvojí kvality potravin a dalších výrobků.

Podle zprávy Deníku.cz tyto společnosti Andreji Babišovi sdělily, že volnému pohybu zboží nic nebrání a rozdíly ve složení výrobku se odvíjí od rozdílných chutí obyvatel v jednotlivých zemích.

Pole zpráv Deníku.cz premiér jednal mimo jiné se zástupci firem Bidfood ČR, Coca Cola, Ferrero Česká, Unilever a Nestlé. Kromě potravin byla tématem setkání i kvalita pracích prášků na českém trhu a v okolních státech. Podle premiéra Andreje Babiše tito výrobci tvrdí, že není problém pro žádného obchodníka v Čechách si objednat zboží kdekoliv v Evropě podle toho, jak si to přeje.

Přitom zástupci některých českých obchodníků si stěžují, že nadnárodní společnosti jim údajně nedovolují nakoupit si v zahraničí zboží určené pro západní trhy. Pokud by se o to u některých výrobků snažili, výrobci by jim nedodali ani další zboží. Premiér se chystá uspořádat další setkání, jehož se budou účastnit zástupci obou stran.

Na otázky různého složení výrobků argumentují nadnárodní firmy, podle premiéra Andreje Babiše, tím, že některé mají jiné složení proto, aby to odpovídalo specifiku dané země. Uvedli, že například pomerančový nápoj v Řecku má až 17 procent obsahu pomerančové šťávy, protože v Řecku pomeranče pěstují. V České republice je to pět procent. Takže jejich argumenty jsou, že je různé složení výrobků, protože v dané zemi mají lidé jiné chutě a přejí si nějaké složení výrobku.  Přičemž premiér Andrej Babiš trvá na tom, že stejný obal a jiné složení výrobku je nekalá a nepřijatelná praktika. Češi mají, podle něho, právo si vybrat.

Největší producent balených potravin na světě firma Nestlé v prohlášení potvrdila, že její recepty odrážejí kulturní rozdíly mezi zeměmi a odpovídají lokálním preferencím spotřebitelů. "Odlišnosti v receptech produktů nabízených pod stejnou značkou neznamenají, že by se u těchto výrobků jednalo o dvojí nebo podřadnou kvalitu. V případě odlišností v recepturách nepoužívají identický obal a všechny jejich výrobky řádně značí v souladu s platnou legislativou, jak v prohlášení uvedla firma Nestlé. Portfolio zvlášť pro západní a pro východní trhy, údajně, nerozděluje.

Podle náměstkyně ministra průmyslu Silvany Jirotkové bude v pondělí na zasedání vlády předložena novela zákona o potravinách a novela zákona o ochraně spotřebitele. Oba zákony by měly řešit dvojí kvalitu. V novele zákona o potravinách by mělo být ustanovení, podle kterého bude na český trh zakázáno uvádět potraviny označené totožně jako potraviny uváděné na trh v jiném členském státě, ač budou mít odlišné složení nebo vlastnosti. Hrozit by za to měla pokuta až 50 milionů korun. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR také požaduje, aby odpovědnost za nabízení různých variant potravin pod stejným obalem byla na výrobci, nikoliv na obchodníkovi.