• Zveřejněno: 25.02.2017
  • Autor: Ing. Věra Řeháčková

Nová zpráva Mezinárodní organizace práce (MOP) a  Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek (Eurofound) upozorňuje na příležitosti a výzvy stále se rozšiřující práce na dálku.  Zpráva ukazuje, že využití moderních komunikačních technologií usnadňuje lepší celkovou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, ale zároveň také stírá hranice mezi prací a osobním životem.

Expanze využití digitálních technologií, jako jsou chytré telefony, tablety, notebooky a stolní počítače pro práci doma i jinde rychle mění tradiční model práce. To může napomoci k zlepšení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem, zkrátit dobu dojíždění a zvýšit produktivitu, ale také to může potenciálně vést k delší pracovní době a vyšší intenzitě práce.

Zprávě „Práce kdykoli a kdekoli“ předcházela syntéza výsledků výzkumu prováděného oběma organizacemi v 15 zemích, včetně deseti členských států EU (Belgie, Francie, Finsko, Německo, Maďarsko, Itálie, Nizozemsko, Španělsko, Švédsko a Spojené království), stejně tak jako v Argentině, Brazílii, Indii, Japonsku a Spojených státech. Studie identifikuje několik typů zaměstnanců s využitím nových technologií, kteří mohou pracovat mimo prostory zaměstnavatele, včetně pravidelných prací na dálku z domova, ale také příležitostných prací  na dálku a ICT- mobilní práce.

Zpráva upozorňuje na řadu pozitivních účinků těchto druhů prací, jako jsou delší pracovní autonomie, což vede k větší flexibilitě, pokud jde o organizaci pracovní doby a snížení času dojíždění do práce, což má za následek lepší celkovou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem a vyšší produktivitu. Uvádí také několik nevýhod, jako je tendence pracovat déle, dále jako je překrývání se placené práce a osobního života ,což může vést  i k značnému stresu. Zpráva jasně ukazuje rozdíl mezi domácí prací na dálku,  kdy pracovníci si mohou užít lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem a vysoce mobilními pracovníky, kteří jsou více vystaveni riziku negativního dopadu na zdraví. Zpráva také poskytuje doporučení , jak podporovat formální částečný úvazek, jak pomáhat pracovníkům i na dálku udržovat si kontakt se svými spolupracovníky.
"Je mimořádně důležité řešit otázku doplňkové práce provedené prostřednictvím moderních komunikačních technologií, například dodatečné práce z domova, které by mohly být pokládány za nezaplacené přesčasy, ale také zajistit, aby byly dodržovány minimální doby odpočinku tak, aby se zabránilo negativním dopadům na zdraví pracovníků a jejich pohodu“, řekl Oscar Vargas z Eurofoundu.

Plný text celé zprávy, včetně analýz, doporučení a zkušeností z ostatních zemí je ke stažení na webové stránce : www.ilo.org

  • Zdroj: MOP