• Zveřejněno: 30.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanecká sněmovna schválila vládní žádost o prodloužení nouzového stavu. Nepotrvá ale až do 3. prosince, jak kabinet chtěl. Podle zpravodajství České televize prošel opoziční návrh, aby nouzový stav trval do 20. listopadu. Poslanci chtějí kontrolovat a vyhodnocovat kroky vlády.

Vláda s návrhem na prodloužení nouzového stavu uspěla jen částečně. Stav, ve kterém může omezovat některá práva a svobody, například vyhlásit momentálně platný zákaz nočního vycházení a výrazné omezení svobody pohybu přes den, bude platit dál. Místo požadovaného 3. prosince jej ale poslanci prozatím prodloužili pouze do 20. listopadu.

Pro vládou požadované prodloužení o měsíc byli hromadně pouze přítomní poslanci ANO a ČSSD a jeden zástupce KSČM, což pro jeho schválení nestačilo. Při následujícím hlasování o prodloužení o dva a půl týdne již zvedli ruce téměř všichni přítomní poslanci s výjimkou SPD a čtveřice nezařazených členů Poslanecké sněmovny.

Na začátku projednávání žádosti o prodloužení nouzového stavu vystoupil premiér Andrej Babiš (ANO). „Je zřejmé, že zdaleka nemáme náš boj vyhraný, epidemie je ve zlomové fázi. Musíme co nejdříve docílit toho, aby se šíření epidemie zpomalilo,“ zdůvodnil Andrej Babiš, proč by měl nouzový stav pokračovat. Podle něj je třeba zabránit kolapsu nemocničních kapacit.

K poslancům promluvil také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Řekl, že se covid-19 v Česku stále komunitně šíří napříč společností. Podle něj se společnost nachází v klíčovém bodu zlomu a v následujících dvou týdnech by se mohla situace zlepšovat, což by mohlo vést ke snížení tlaku na nemocniční kapacity.

Když poslanci začali vládní žádost o prodloužení nouzového stavu, vyšlo najevo, že opoziční strany nejsou nakloněny jeho prodloužení o celý měsíc, jak kabinet žádal. Předseda SPD Tomio Okamura avizoval, že jeho hnutí navrhne prodloužit nouzový stav pouze o deset dní, Piráti navrhli prodloužení o dva týdny. Chtějí, aby si sněmovna zachovala kontrolu nad kroky vlády, řekl předseda klubu Jakub Michálek. Místopředseda ODS Martin Kupka potom ale upřesnil, že nejsilnější opoziční partaj bude pro prodloužení pouze o dva či tři týdny. KDU-ČSL avizovala, že podpoří prodloužení o tři týdny, nebo o 30 dnů, jak chce vláda.

Opoziční poslanci také kritizovali dosavadní postup vlády, i když jednotlivé strany jsou kritické z odlišných důvodů. Místopředsedkyně klubu ODS Jana Černochová se domnívá, že vláda v létě podcenila situaci. Zároveň konstatovala, že vzhledem k epidemické situaci nemůže opozice nevyjít žádosti o prodloužení nouzového stavu vstříc. Obdobně hovořil i předseda pirátského klubu Jakub Michálek. Podle něj premiér Babiš v létě zlehčoval varování před druhou vlnou epidemie. Předseda SPD Tomio Okamura se naopak ohradil proti rozsahu opatření, která vláda během nouzového stavu zatím vyhlásila. „Plošná opatření a panika ohrožují všechny z nás. Pod pláštěm epidemiologických opatření jsou omezovány ústavou dané občanské svobody i ekonomika,“ uvedl Tomio Okamura.

  • Zdroj: Česká televize