• Zveřejněno: 02.04.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ústřední krizový štáb a vláda se shodly na prodloužení nouzového stavu o třicet dnů. Chtějí také, aby policisté mohli za porušení vládních opatření udílet pokuty na místě. Vláda také podpořila zákon, podle něhož nesmí nájemník dostat výpověď z bytu, pokud není schopen kvůli epidemii platit nájemné. Uvedla ve středu ve svém zpravodajství Česká televize.

Vláda na svém zasedání ve středu schválila návrh zákona, podle kterého nesmí nájemník dostat výpověď z bytu, pokud není kvůli epidemii koronaviru schopen platit nájemné. Dluh z nájemného bude moct splatit do konce května 2021. Oznámila to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), podle které je potřeba pro lidi udržet bydlení. Zdůraznila, že nejde o odpuštění nájemného.

Sněmovna by se měla zákonem zabývat ve zkráceném jednání v rámci vyhlášeného stavu legislativní nouze.

Vláda zároveň odkládá splátku půjčky Státního fondu rozvoje bydlení. „Tak aby i mladí lidé, kteří žádali v rámci bydlení pro mladé, bytová družstva, společenství vlastníků jednotek mohli požádat o odložení splácení úvěrů, a to až do 30. listopadu 2020,“ řekla k tomu Klára Dostálová. Odložena by podle ní byla splátka jistiny, tak i příslušenství k úvěru.

Poslední navrhované opatření spočívá v prodloužení lhůt pro doručení vyúčtování v domě s byty podle zákona o službách. Vyúčtování by mělo být podle Kláry Dostálové hotové do konce dubna. „Což je teď samozřejmě velmi problematické, protože odečty tepla, teplé vody v mnohých bytech dálkově nelze udělat, proto je odloženo vyúčtování o čtyři měsíce až do 31. srpna 2020,“ řekla Klára Dostálová. Finanční narovnání související s tímto vyúčtováním je prodlouženo do konce dubna 2021.

Vláda se dále zabývala otázkou porušování přijatých opatření zavedených vládou a ministerstvem zdravotnictví kvůli šíření nového koronaviru, a to ze strany některých nezodpovědných jedinců. Proto by policisté mohli dostat pravomoc ukládat lidem na místě pokuty až 10 tisíc korun za porušení těchto opatření. Vláda tak ve středu schválila na návrh Ústředního krizového štábu předlohu ministerstva vnitra, která s tím počítá. Zákon by podle vlády měla projednat sněmovna ve stavu legislativní nouze. Policisté by mohli pokutovat lidi například za porušení zákazu pohybu či za nezakrývání dýchacích cest mimo domov.

Přestupky proti mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví mají dnes podle stávajících předpisů projednávat krajské hygienické stanice. Předpis o ochraně veřejného zdraví ani krizový zákon neumožňují, aby je na místě projednávala státní či obecní policie.

Podle mluvčího policejního prezidia Davida Schöna provádějí policisté denně několik tisíc kontrol, zda lidé vládní nařízení dodržují. Například v pondělí udělala policie přes dvanáct tisíc kontrol a správním orgánům oznámila 139 deliktů. Dodržování vládních nařízení kontrolují i městští strážníci.

Nouzový stav by mohl platit až do května, váže se na něj podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) i omezení pohybu osob

Vláda na popud Ústředního krizového štábu také rovněž usiluje o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní, platil by pak až do 11. května. Rozhodnout o tom musí poslanci, kteří se sejdou příští týden. Zvláštní schůze sněmovny je svolána na úterý 7. dubna od 10:00.

Ministr Adam Vojtěch řekl, že považuje za vhodné zachování nouzového stavu i kvůli omezení volného pohybu osob. Toto restriktivní opatření není na nouzový stav právně navázáno, vláda ho vyhlásila na základě zákona o veřejném zdraví, a ne podle krizového zákona. „Na druhou stranu se domnívám, že to je mimořádně provázáno. Omezovat pohyb bez nouzového stav by nebylo úplně adekvátní,“ prohlásil Adam Vojtěch.

Politická opozice v Poslanecké sněmovně však žádá vysvětlení, k čemu chce vláda nouzový stav využít. Její část je ochotná debatovat o prodloužení nouzového stavu na kratší dobu dvou týdnů.

Dalším rozhodnutím vlády bylo, že zmírnila dva týdny starý plošný zákaz vývozu léků do zahraničí, který zavedla 17. března. Nově platí zákaz pro zhruba 300 léčivých přípravků. Jde o léky testované na nákazu novým typem koronaviru, jiná antivirotika, ale i léky na snižování horečky s paracetamolem nebo antibiotikum penicilin. Léky, které jsou v souvislosti s léčbou nemoci zmíněné, lidé často z lékáren vykoupí. Například u přípravků s paracetamolem museli výrobci i posílit produkci.

Vláda také zvažuje, že by na popud České asociace farmaceutických firem (ČAFF) zařadila výrobu léků do režimu takzvané kritické infrastruktury.

Vláda dále rozhodla, že od čtvrtka se mohou otevřít prodejny domácích potřeb, které nabízí ochranné prostředky. Zákaz prodeje se nebude vztahovat ani na prodej potravin v obchodech, kde lze oddělit sekci potravin od ostatních částí, například prodeje textilu. Týká se to například takzvaných smíšených zboží.

  • Zdroj: Česká televize