• Zveřejněno: 08.09.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Podíl i počet nezaměstnaných osob v Česku se ke konci srpna oproti červenci mírně zvýšil. Podle ekonomů nastal na trhu práce obrat a nezaměstnanost už může jen stoupat. „Na firmy i zákazníky doléhají neúměrně vysoké ceny vstupů i klesající objem zakázek,“ uvedla pro CNN Prima NEWS analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Míra nezaměstnanosti evidovaná, podle metodiky ministerstva práce a sociálních věcí ČR, se ke konci srpna zvýšila o 0,1 procentního bodu na 3,4 procenta. Došlo také k nárůstu počtu nezaměstnaných i v absolutním vyjádření. Úřad práce evidoval 251.753 uchazečů o zaměstnání, tedy o 11.047 více než v červenci.

Přestože v meziročním srovnání je nezaměstnanost i počet uchazečů o práci nižší, ekonomové upozorňují, že sledujeme obrat trendu. „Srpnová data představují první mírné varování, že ani notoricky přehřátý český trh práce není zcela nezranitelný. Nárůst míry nezaměstnanosti totiž v tomto období není v Česku běžným jevem a dlužno i podotknout, že srpnový výsledek je poněkud přikrášlen vlivem šťastného zaokrouhlení. Červencová nezaměstnanost měla totiž matematicky velmi blízko k hodnotě 3,2 procenta, zatímco ta srpnová k 3,5 procenta, což dokládá poměrně zřetelné zhoršení situace,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Podle něho je nestandardní i srpnový pokles evidovaného počtu volných pracovních míst, kterých oproti červenci ubylo o jeden tisíc, zatímco historicky Česká republika byla zvyklé spíše na několikatisícový nárůst. „Důvod k panice to zatím ovšem není, když česká nezaměstnanost zůstává objektivně nízká. Další vývoj pak bude pochopitelně záviset na situaci na energetických trzích. Většina českých firem prozatím úmysl masově propouštět nehlásí, ačkoliv se hromadí signály o klesající zahraniční poptávce po průmyslovém zboží a enormně se zvyšují nákladové tlaky,“ dodal.

„Nezaměstnanost podle našeho názoru již dosáhla svého dna a v závěrečných měsících letošního roku může mírně stoupat,“ uvedla pro CNN Prima NEWS analytička Komerční banky Jana Steckerová. Podle ní tomu nasvědčují i některé předstihové ukazatele jako například index nákupních manažerů (PMI). Z něho vyplývá, že tuzemské firmy se potýkají již s nižším objemem zakázek, což nabírání nových zaměstnanců brzdí. „Za celý letošní rok očekáváme podíl nezaměstnaných v průměru na 3,4 a v roce příštím pak na 3,7 procenta,“ dodala Steckerová.

Konec klesání nezaměstnanosti očekává také hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. „Na základě srpnového vývoje i po zohlednění příchodu občanů z Ukrajiny do evidence Úřadu práce se tak zdá, že se tuzemský trh práce začíná ochlazovat, ačkoli prozatím jde jen o relativně mírné známky, které není nutno přeceňovat na základě vývoje v jednom měsíci. Ekonomické zpomalování v druhé polovině letošního roku však bude dopadat na trh práce a určité ochlazení trhu práce by tak bylo pochopitelné,“ sdělil CNN Prima NEWS Jakub Seidler.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS