• Zveřejněno: 06.03.2019
Podíl nezaměstnaných vzrostl v prosinci meziměsíčně o dvě desetiny na 3,3 procenta. Zároveň však došlo také ke zvýšení počtu volných pracovních míst. Největší zájem byl na počátku letošního roku o zaměstnance v dělnických a technických oborech a řidiče. Ekonomové sice očekávají v letošním roce návrat k pozitivnímu trendu z předchozích měsíců, varují však, že pokles nezaměstnanosti nemůže trvat věčně.
„V lednu nezaměstnanost roste pravidelně a letos tomu nebylo jinak. Došlo k postupnému útlumu sezónních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství. V souvislosti s tím vzrostl počet mužů, kteří se hlásili do evidence ÚP ČR. Přicházeli i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovnísmlouvy a dohody,“ vysvětluje generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Ve srovnání s prvním měsícem loňského roku je letošní nezaměstnanost výrazně nižší, o 0,6 procenta. „V meziročním srovnání ÚP ČR stále zaznamenává rekordně nízké hodnoty, pokud jde o absolutní počet evidovaných uchazečů,“ potvrzuje Sadílková. Bez práce bylo k poslednímu lednu 245 tisíc lidí.

V evidenci nezaměstnaných jsou hojně zastupeni lidé s nízkou kvalifikací, často pouze se základním či nedokončeným středním vzděláním. Průměrný věk uchazečů o zaměstnání činil v lednu 43,1 roku a více než 36 procent z nich tvoří lidé starší 50 let. Průměrná délka evidence činí 531 dnů.

Pracovních míst přibývá

Souběžně s množstvím nezaměstnaných stoupl minulý měsíc i počet nabízených pracovních míst. „ČR je zemí s nejvyšší nabídkou volných pracovních míst v rámci celé EU, ale i vlastně ve své historii. Mezi nejhledanější profese patří kvalifikovaní a nekvalifikovaní dělníci, řemeslníci a řidiči. V první desítce jsou vlastně jenom manuální profese. Jako tradičně jsou na prvním místě montážní dělníci,“ říká Petr Dufek z Československé obchodní banky.

Úřad práce v lednu evidoval více než 331 tisíc volných pracovních míst, přičemž největší počet jich zaměstnavatelé nabízí v Praze a Středočeském kraji. S problémy se naopak tradičně potýká sever Čech a Moravskoslezský kraj. Vůbec nejhorší situace panuje v okrese Karviná, kde na jedno nabízené místo připadá 5,3 uchazeče. 

„Počet volných míst tedy nadále převyšuje počet nezaměstnaných - kdokoliv by chtěl najít místo, tak teoreticky může. Míra nezaměstnanosti je tedy fakticky nejspíš záporná, v ČR totiž nežije dost práceschopných lidí pro všechna vytvořená místa - a problém nemohou vyřešit ani dovezení pracovníci ze zahraničí,“ říká Michal Špaček ze společnosti NN Investment Parners.

Nezaměstnanost nemá kam klesat

Pozitivnímu vývoji na trhu práce se musí přizpůsobit i zaměstnavatelé. „V současně době už tak striktně nevyžadují úplnou profesní způsobilost, dosaženou úroveň vzdělání, získání konkrétní kvalifikace a praxi v oboru nabízeného pracovního místa. Důležitý je pro ně především zájem nových zaměstnanců, ochota učit se novým věcem, spolehlivost, flexibilita a chuť pracovat. Zaměstnavatelé si je sami zaškolují a ‚pracují‘ s nimi mnohem intenzívněji,“ říká tisková mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková.

„S rozběhem sezónních prací se řady nezaměstnaných začnou opět ztenčovat a míra nezaměstnanosti se opět vrátí pod hranici tří procent. Nepředpokládáme však, že by se dostala níže, než byla v loňském roce. Jednak proto, že technicky už vlastně nemá s ohledem na stávající sociální podmínky nezaměstnanost kam klesat a současně se zpomalením ekonomiky se časem i zastaví tvorba nových pracovních míst,“ odhaduje Dufek.

„Zaměstnanci tak mají oproti zaměstnavatelům výbornou vyjednávací pozici, což se odráží v růstu mezd. Naneštěstí tento ideální ráj zaměstnanců, jaký snad nepamatují ani statistiky ze socialistických dob, nemůže a nebude trvat věčně. Míru nezaměstnanosti i počet nezaměstnaných tak čeká pohyb vzhůru (a počet volných míst naopak pohyb dolů). Chcete-li změnit místo, nejspíš byste se změnou neměli otálet,“ varuje Špaček.

https://www.denik.cz/ekonomika/nezamestnanost-v-lednu-mirne-stoupla-neni-uz-kam-klesat-rika-ekonom-20190208.html

 

 

 

  • Zdroj: Denik.cz