• Zveřejněno: 10.05.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Lidé, kteří onemocní, budou opět dostávat nemocenskou i v prvních třech dnech nemoci a to 60 procent denního vyměřovacího základu. Uvedla to dnes v podvečer Mladá fronta Dnes jako zprávu o tom jak dopadlo vyjednávání špiček hnutí ANO a ČSSD o budoucí vládní koalici.

„Od července roku 2019,“ řekla mluvčí ANO Lucie Kubovičová k výsledku jednání špiček ANO a ČSSD. Politici dokončili jednání o programovém prohlášení budoucí možné vlády ANO s ČSSD, kterou by tolerovali komunisté.

Politici se ale se dohodli, že nebudou výsledek jednání komentovat do pátku, kdy konečnou podobu programové prohlášení vlády a koaliční smlouvu projednají poslanci a výbor ANO a pak i předsednictvo ČSSD.

ANO si ještě chtělo podle místopředsedy hnutí a vicepremiéra Richarda Brabce vyjasnit s ČSSD pojistky proti růstu nemocnosti, ke které by mohlo vést obnovené proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, kdy by měli nemocní dostávat 60 procent takzvaného denního vyměřovacího základu. Máme rozdílné názory na karenční dobu, říká Richard Brabec. „I zástupci sociální demokracie řekli, že rozumí tomu, že je tady obava z toho, že ve chvíli, kdyby ta krátkodobá nemocnost skokově se vrátila tam, kde byla, tak by to v dnešní situaci skoro plné zaměstnanosti mohlo vést ke kolapsu desítek a stovek podniků,“ uvedl Brabec.

Ohledně zrušení karenční doby se přitom ve středu neshodla tripartita a ministryně financí Alena Schillerová řekla, že jsou stále tři možnosti řešení