• Zveřejněno: 25.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

První dopady podzimního uzavírání obchodů a služeb se už začínají projevovat, některé podniky hlásí, že budou muset propouštět. Jiní to zatím zvažují. Podle zpravodajství České televize Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR uvádí, že v ohrožení je až dvě stě tisíc pracovních míst.

„Snížili jsme mzdové náklady o padesát procent,“ přibližuje konkrétní opatření kvůli pandemii koronaviru ředitel pobočkové sítě společností Kara, Pietro Filipi a Etam Ladislav Pštros. „Na centrále jsme měli sto lidí, teď je jich tu padesát a v retailu jsme ponižovali mzdové náklady o dvacet procent,“ upřesnil Ladislav Pštros.

Za posledních šest měsíců tak firmu opustilo asi dvě stě lidí. Na zbývající zaměstnance z poboček bude podle něho společnost čerpat peníze z programu Antivirus A. Ten je pro ty, kteří své provozy museli uzavřít úplně. „Jsou tam nějaké dotace na mzdy, ale je to udělané tak, že nejdřív musíme zaplatit zaměstnancům, pak nám stát dá teprve peníze, a to je, co se týče cashflow, v téhle situaci naprosto komplikované,“ konstatuje Ladislav Pštros.

Jsou ale i společnosti, které zatím vyčkávají, nebo nemusí zatím o podporu žádat, protože přesunuli pracovníky na on-line prodeje. Například firma Alpine Pro se zatím snaží nechat všechny pracovníky ve svých prodejnách outdoorového oblečení.

„Pokud se bavíme o tom, že bude zavřeno dva týdny, tak asi nebudeme dělat nic, ale kdyby mělo být zavřeno dva měsíce jako na jaře, tak to už pro nás bude mít katastrofální dopad, protože se to už bude potkávat s vánočním prodejem, na kterém jsme existenčně závislí,“ vysvětluje spolumajitel a zakladatel Alpine Pro Václav Hrbek.

V obchodním domě Ikea jsou všichni zaměstnanci pořád v práci, jen místo na prodejní ploše teď pracují ve skladu nebo pro e-shop. „V obchodním domě máme 550 zaměstnanců, které se snažíme co nejvíc využít na podporu on-line, který má obrovský nárůst. Snažíme se všechny naše zaměstnance udat, tak ať jsme co nejvíc připraveni na nárůst a zákaznické potřeby,“ uvedl ředitel obchodního domu Ikea Zličín Jiří Kuča.

A jsou i firmy, které teď nové zaměstnance hledají. I proto momentálně vláda, odborníci i ekonomové řeší, jestli je třeba prodlužovat všechny podpůrné programy. Příspěvek na mzdy při omezení výroby – tedy Antivirus B – teď čerpají firmy na zhruba sto tisíc zaměstnanců.

„Zaměstnanost je umělá, je tedy zbytečné ji udržovat a udržovat v naději lidi, že místo se znovu zrenovuje, že bude fungovat tak, jak fungovalo dosud,“ míní, podle zpravodajství České televize, předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová.

Analytik České spořitelny Michal Skořepa upozorňuje, že každá firma, která chce tuto podporu využívat, musí ale vydat část peněz ze svého. „Proto to pro firmu dává smysl, jen pokud má pocit, že to pracovní místo má budoucnost,“ uvedl.

Prodloužení programu Antivirus B do konce roku by podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) stálo rozpočet řádově miliardy korun. Tedy už ne tolik co na jaře, kdy omezovala provozy většina firem.

  • Zdroj: Česká televize