• Zveřejněno: 03.01.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Nejslavnější český krizový manažer Václav Novák připravil pět rad pro české firmy, díky kterým zvládnou rok 2023 ve finanční stabilitě.

Zachraňoval ocelářské Vítkovice a pomáhal restrukturalizovat ČSA. Za více než miliardu korun úspěšně prodal firmu Techstone. O radu ho prosí snad každý, jak uvádí ve vém zpravodajství Seznam Zprávy.

Pro Seznam Zprávy Byznys, v současné době nejúspěšnější krizový manažer Václav Novák ze společnosti M.L.Moran, připravil pět rad pro vrcholné manažery podniků a firem o tom, jak si zachovat finanční zdraví i v roce 2023, který bude podle mnohých klíčový a krizový.

  1. Rozpočet na příští rok je třeba vidět v nejhorších možných hodnotách.

„Podíval bych se na to, co jsem si ‚nabudgetoval‘ (návrh rozpočtu, pozn. red.) na příští rok, a zadal úplně nejhorší možné vstupní hodnoty. Tedy úrokovou sazbu třeba 12 %, ceny materiálu nejvyšší z posledního roku, stejně tak ceny energií – a podíval se na to, jak to vychází. Zpravidla bude výsledek ztráta, a tak bych se podíval, co bych musel udělat, abych to přežil. Pro někoho to znamená propustit lidi, pro dalšího omezit výrobu na polovinu, pro jiného přejít na noční provoz, protože v noci jsou nejlevnější energie. Naprognózoval bych to zkrátka podle tohoto nejhoršího scénáře,“ konstatoval Václav Novák.

  1. Cash is king

„Akumuloval bych hotovost. ‚Cash is king‘ (angl. hotovost je král, pozn. red.) a na konci dne firmy neumírají na špatné hospodářské výsledky, ale na nedostatek peněz. Zbavil bych se zásob, prodal hotové výrobky, vyfakturoval pohledávky, zastavil investice. Akumuloval bych cash i za cenu, že mě něco do budoucna může ohrozit,“ prohlásil krizový manažer.

  1. Marže – rozhoduje, škrtat se musí odspodu

„Pakliže mám nějaké produktové a zákaznické portfolio, seřadil bych to za sebou podle maržovosti. To znamená, odkud mi jdou tržby, proč a s jakým rizikem, odkud mi jdou marže, proč a s jakým rizikem, a seřadil bych to za sebou. Neříkám, že je potřeba řezat, ale když už řezat, tak odspodu, aby nejdříve vypadli ti nejníže maržoví,“ upřesnil.

  1. Klíčoví lidé ve firmě jsou nedotknutelní

„Definoval bych, kdo jsou klíčoví lidé a kdo jsou ti neklíčoví. Až bych začal propouštět, tak ti klíčoví jsou nedotknutelní, ty bych už nikdy nedostal zpátky. Ti tam musí zůstat a ty udržím i za cenu toho, že bych to měl hnát přes cash a prodělávat,“ vysvětlil.

  1. Vyhraje ten, kdo je lépe připraven. Včetně informací

„Firmy se často upřou jen na ten svůj svět a nedívají se kolem sebe. Ale jestliže chci pochopit svůj byznys a rozumět mu teď i v budoucnu, musím pochopit svět, protože i to moje podnikání je jakýmsi derivátem světa. Tedy musí mě zajímat, co se děje s volbami v USA, jak na to reaguje Fed s úrokovou sazbou. Musím vědět, jak se chová Čína, jak se investoři stahují z asijských trhů. Jestliže nakupuji granulát a mám výrobu plastů, musím vědět, co se děje s cenou ropy. Musím vědět, co se děje s čipy a další. V konečném výsledku vyhraje ten, kdo je lépe připraven, včetně informací,“ uvedl.

„Nikdy neexistuje univerzální recept pro každou společnost. Neříkám, že je to přesně to, co by firmy teď měly dělat, ale jsem přesvědčen, že když toto udělají a k tomu ještě další potřebné věci – ať jich je pět, nebo třeba sto, nemohou udělat chybu,“ dodal k tomu Václav Novák.

  • Zdroj: Seznam Zprávy