• Zveřejněno: 05.11.2018
  • Autor: (li)

Více než sedm desítek vystavovatelů, desítky přednášek a workshopů, široká nabídka volných pracovních míst v České republice i Evropě a možnost osobního setkání se zástupci firem z různých oborů. To vše bude připraveno pro návštěvníky veletrhu práce Profesia days ve dnech 7. – 8. listopadu 2018 na pražském výstavišti v Letňanech. Své služby představí také Úřad práce ČR a celoevropská síť EURES.

Do hlavního města zamíří vystavovatelé a zástupci sítě EURES z různých zemí Evropy i ČR.

„Mezinárodní veletrhy práce nabízejí příležitost k neformálnímu setkání zájemců o práci v zahraničí a zaměstnavatelů. Zaměstnání v cizině je zkušeností, kterou člověk může zúročit po návratu do ČR a obohatit tak nejen svůj osobní, ale hlavně profesní život,“ říká generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Jak už bylo řečeno, bude mít své specialisty na místě také Úřad práce ČR. Příchozím sdělí mimo jiné podrobné informace o širokém portfoliu nabízených služeb.

„Lidé se dozvědí, o jaké profese je zájem a co zaměstnavatelé vyžadují od budoucích zaměstnanců. Naši zástupci představí návštěvníkům nástroje aktivní politiky zaměstnanosti či projekty zaměřené na konkrétní skupiny uchazečů o zaměstnání. Zaměstnavatelé se u nich zase mohou informovat např. o možnostech spolupráce v rámci výběrových řízení,“ přibližuje Ladislav Hazuka, pověřený zastupováním ředitele Krajské pobočky ÚP ČR pro hl. m. Prahu.

Poradenství návštěvníkům poskytnou též zástupci sítě EURES.

V letošním roce se veletrhu zúčastní, kromě poradců EURES z ČR, také jejich kolegové z Německa, Rakouska, Nizozemí, Polska a Slovenska. EURES  poradci nabídnou informace o životních a pracovních podmínkách prostřednictvím individuálních konzultací nejen zájemcům o práci v zahraničí, ale také českým zaměstnavatelům, kteří hledají uchazeče i z jiných evropských zemí,“ shrnuje národní koordinátorka EURES ČR Barbora Tekin.

Pořadatelé připravili pro návštěvníky i letos pestrý program. Kromě přednášek na hlavním podiu bude probíhat tzv. Master Class program s informačními bloky zaměřenými na poradenství pro všechny, co hledají práci, chtějí zkusit pracovat v zahraničí nebo vylepšit své klíčové kompetence. Vstup na veletrh i odborný program je zdarma.

Evropské služby zaměstnanosti EURES operují na území členských států EU/EHP a Švýcarska. Tato celoevropská síť podporuje pracovní mobilitu na jednotném evropském trhu práce a stimuluje tak právo každého občana EU na volný pohyb pracovních sil. V ČR je EURES plně integrován na Úřadu práce ČR. Služby EURES cílí zejména na uchazeče o zaměstnání, zaměstnavatele a na další partnerské organizace na trhu práce v Evropě. Informace o životních podmínkách a o ověřených volných pracovních místech jsou k dispozici na národním (www.eures.cz) a evropském portálu EURES (www.eures.europa.eu).

  • Zdroj: Úřad práce ČR