• Zveřejněno: 21.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Lidé by měli respektovat výzvy odborníků, obrnit se trpělivostí a zůstávat doma. Také oznámila, kdy peníze, které stát slíbil, začnou lidem a firmám chodit. Uvedla to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v sobotním rozhovoru pro deník Právo.

Podle Jany Maláčové rozhodnutím vlády ČR o rozšíření nároku na ošetřovné a náhrady mezd pro firmy začíná druhá fáze boje proti koronaviru. Doteď se vláda soustředila na bezpečnost, nyní vláda brání ekonomiku státu a tím i jednotlivých firem, takže potažmo i pracovní místa pro lidi.

K diskusi, která probíhá v některých médiích, zda přijatá opatření jsou v pořádku či přišly pozdě, jak upozorňuje politická opozice a někteří novináři, vyjádřila svůj názor, že podstatný je výsledek. Spory by se měly řešit později. Konstatovala, že stát musí v příštích týdnech do našeho hospodářství napumpovat stovky miliard. Pro ni je klíčové, že vláda přijala její návrh, a že ministerstvo práce a sociálních věcí zafungovalo velmi rychle. Pokud ošetřovné v úterý schválí obě komory parlamentu, bude možné ho vyplácet potřebným rodinám během několika málo dní. Ministryně Jana Maláčová by to chtěla nastavit tak, aby se ošetřovné vyplácelo za kalendářní měsíce. To znamená, že by rodiny ošetřovné mohly dostat březnovou výplatou, tedy v dubnu.

Zároveň poznamenala, že program Antivirus má zachránit pracovní místa, aby firmy dostaly příspěvky na mzdy a nemusely kvůli tomu, že jim byla pozastavena jejich činnost, propouštět. Uvedla, že by měly být zaměstnavatelům propláceny mzdy prakticky okamžitě poté, co dodají vyúčtování mezd za březen. To znamená na začátku dubna zašlou na ministerstvo práce a sociálních věcí žádosti o refundace mezd a ministerstvo se pak co nejrychleji pokusí ty náklady na mzdy firmám proplatit. Program Antivirus je, podle Jany Maláčové, v podstatě vakcína proti koronaviru na trhu práce.

Na otázku, že pro nárok na ošetřovné se nakonec zvýšila věková hranice dítěte z 10 na 13 let, Jana Maláčová odpověděla, že ona sama původně navrhovala schválit nárok na ošetřovné pro děti do 15 let jejich věku. Nakonec to skončilo kompromisem, a to na věku 13 let. Vyzdvihla, že toto opatření nejvíce pomůže samoživitelkám, které často nemají hlídání a nemohly by si dovolit zůstat doma s dětmi bez jakéhokoli příjmu. Ve výsledku zůstane doma více lidí, což nákazu zbrzdí a také to pomůže firmám, které nebudou tolik finančně zatížené.

Pokud jde o další programy, které by chystala ČSSD, Jana Maláčová sdělila, že ošetřovné je první krok. Druhým krokem je zmíněný program Antivirus, díky kterému se může přispívat firmám na mzdy, aby nepropouštěly zaměstnance. Jana Maláčová dále navrhla, aby živnostníkům byly na půl roku odpuštěny sociální odvody, aby nemuseli přerušovat své živnosti. Pro Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) to bude administrativně jednoduché, protože se pouze přeruší výběr pojistného. Zároveň dodala, že by chtěla, aby se tento návrh dostal na úterní schůzi Sněmovny, protože, podle ní, čas hoří. Ministerstvo bude dále v příštím týdnu ještě dále rozpracovávat Antivirus tak, aby fungoval jako klasický kurzarbeit.

Současně doplnila, že pokud stát přispívá firmám na mzdy, tak to výrazně snižuje riziko ztráty práce. Připomněla, že mzdové náklady tvoří největší část nákladů firem, a pokud jim stát z velké části tyto náklady pokryje, tak je mnohem nižší pravděpodobnost, že se firmy budou obávat krachů a začnou kvůli tomu propouštět.

Na otázku, kolik lidí v karanténě čerpá nemocenskou, uvedla, že je to kolem 20 tisíc lidí. Přičemž, uvedla, že se zatím neví, kolik lidí v karanténě si vzalo dovolenou nebo home office, tedy práci z domova. Tuto informaci má ministerstvo zdravotnictví. Co se týká ošetřovného, tak to lze tipovat na zhruba 180 tisíc lidí. Přesná data zatím nejsou, protože ošetřovné stále funguje na rozdíl od eNeschopenky papírově a zaměstnavatelé teprve ty formuláře zasílají poštou. Přesně se to bude vědět až v následujících týdnech. Současná krize ukazuje, že stát musí elektronizovat všechny dávky.

V další části svého rozhovoru se Jana Maláčová se věnovla otázce doručování důchodů seniorům. Tuto otázku ministerstvo práce a sociálních věcí intenzivně řeší s ministerstvem vnitra, konkrétně s ministrem Janem Hamáčkem, protože ČSSZ, potažmo ministerstvo práce a sociálních věcí, dostala informace, že někteří senioři zůstávají bez důchodů, protože jejich důchody leží na poště. Po diskusi s ministrem Janem Hamáčkem dnes bylo oficiálně sděleno, že důchodci, kteří dostávají důchodu na přepážce na poště, dostanou svůj důchod až domů.

Jana Maláčová se také vyjádřila k zasedání vlády, které trvají i pět hodin denně. Uvedla, že se to řeší prostřednictvím telemostu. Podle ní to funguje velmi dobře. I když jsou někdy ve vládě rozdílné názory na řešení určitých problémů, důležitý je, jak Jana Maláčová zdůraznila, výsledek. Podle ní je v pořádku, že vláda je akceschopná, že funguje, a že se jí daří situaci řešit. Rozhodující pro další vývoj bude to, aby se podařilo přijmout balíček návrhů, který stabilizuje ekonomiku. Bude to velice drahé, ale zároveň je to nutné, aby byli lidé ochráněni před nákazou a současně se podařilo zachránit i pracovní místa a ekonomiku.

Další otázka deníku Právo směřovala k tomu, jak vidí rolu ministra vnitra Jana Hamáčka v této situaci. Odpověděla, že ho zná jako rázného člověka, který vystupuje věcně a profesionálně. Tato situace mu umožnila ukázat to nejlepší, co v něm je. Je to člověk, který má neuvěřitelnou schopnost zachovat klid i v té nejsložitější situaci. Je schopný velmi rozumně a racionálně dospět k řešení. A když je o něčem přesvědčen, umí být velmi rázný. „Je skvělé, že máme v této době tak kompetentního ministra vnitra,“ dodala Jana Maláčová.

Pokud jde o roli prezidenta ČR Miloše Zemana v současné situaci a kritiku jeho postojů od některých opozičních politiků, uvedla, že lidé jsou různí. Platí to i pro opozici. Ona sama, v případě, že dostává kritické připomínky či doporučení ze všech možných stran, snaží pojmout věcně a hledá konkrétní věci, které by se daly zlepšit. K tomu přistupuje i teď v době krize. To znamená, že vždycky za vším – ať je to kritika, nebo útoky na její osobu – hledá nějaké racio a to pak využívá ve prospěch sociální politiky a resortu, který jí byl svěřen.

  • Zdroj: Novinky.cz