• Zveřejněno: 27.01.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

S chystanou důchodovou reformou pomohou České republice odborníci z Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OEDC). „Podle serveru Novinky.cz, který přinesl zpravodajství z nedělního diskusního pořadu Partie TV Prima, to sdělila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Česká republika, podle ní, reformu potřebuj, potřebuje však vyřešit i její financování.

Ministryně financí Alena Schillerová prohlásila v pořadu, že důchodová komise funguje už přes rok a vůbec neřeší zdroje. To je pro ni nepřijatelné. Přirovnala to ke stavbě domu, kdy je zapotřebí nejprve si spočítat. Kolik má člověk na stavbu domu a teprve potom rozjet samotný projekt stavby domu. Jinak, podle ní, člověk bude stavět vzdušné zámky.

Podle ministryně financí žádná z variant reformy, které nedávno zveřejnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), neřeší základní problém. Tím je dlouhodobá finanční udržitelnost veřejných financí, a tedy penzí na důstojné úrovni. Zároveň k tomu dodala, že do České republiky již přijeli odborníci z OECD a začínají pracovat na svých návrzích, jak řešit tento problém u nás. Své návrhy na provedení důchodové reformy mají vládě předložit do konce července.

Alena Schillerová dále zopakovala své připomínky ke zvažovanému nultému pilíři, tedy k zaručenému minimálnímu důchodu ve výši 10.500 korun měsíčně. Jak upozornila, státní rozpočet by to přišlo ročně na 304 miliard korun, což by bylo, podle ní, neufinancovatelné.

Podle Komise pro spravedlivé důchody, jak jej nedávno prezentovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, by se měl nynější veřejný důchodový pilíř rozdělit na dva. Nultý, z nějž by se platil solidární základní důchod z daní, a zásluhový první pilíř podle odpracovaných let a výdělků lidí.

Podle Aleny Schillerové je třeba lidi více motivovat ke spoření na důchod, které by mohlo být od určitého věku povinné. Toto možnost řešení daného problému, jak ufinancovat důchody v budoucnosti, v podstatě Alena Schillerová v pořadu Partie zdůraznila.

Server Novinky.cz k tomu dále dodává, že připravit důchodovou reformu bylo jednou z priorit programového prohlášení vlády Andreje Babiše (ANO). Předseda koaliční ČSSD Jana Hamáčka ale nedávno vyslovil vážnou obavu, že se to konce funkčního období této vlády nestihne.

Pochybnosti má i ministryně Alena Schillerová. Podle ní je však určitě možné přijmout do voleb alespoň parametrické změny důchodů. Umožnit například lidem s fyzicky náročným povoláním dřívější odchod do penze bez krácení její výše.

Spory se vedou také o zrušení superhrubé mzdy, které by umožnilo nechat lidem z výplaty o pár stovek víc peněz. Jak Schillerová připomněla, i toto opatření má vláda ve svém programovém prohlášení.

Ministryně Alena Schillerová k tomu dále říká, že by to způsobilo „velkou díku“ ve státním rozpočtu. Proto je, podle ní, potřebné ve vládní koalici položit všechny argumenty na stůl a posoudit, zda zrušení superhrubé mzdy mezi prioritami nechat.

  • Zdroj: Novinky.cz