• Zveřejněno: 28.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Kde chce vláda vzít peníze na zvyšování důchodů a čeká nás zvyšování daní – to byl ústřední rozhovoru ministryně financí Aleny Schillerové pro Český rozhlas.

Český rozhlas v úvodu rozhovoru uvedl, že v rámci koalice s ČSSD, se hnutí ANO dohodlo na navýšení důchodů. Kromě toho zákonem stanoveného navýšení, které by mělo dělat v průměru asi 458 Kč měsíčně, chcete přidat každému důchodci ještě 300 Kč měsíčně. Přičemž následovala otázka, kde na to vládní koalice vezme.

Ministryně Alena Schillerová k tomu odpověděla, že důchodci jsou prioritou pro tuto vládu, což vláda, podle ní, prokázala již mnohokráte. Uvedla, že za funkční období této vlády vláda zvedala důchody o asi 3.700 Kč, a ještě jsme dala jednorázový příspěvek.

Český rozhlas se dále zeptal, kde vládní koalice vezme potřebných deset nebo jedenáct miliard korun ročně?

„Měla jsem připravené varianty, které jsem kolegům představila. Nebylo to jenom o důchodech, chtěla jsem, aby viděli, jaký je stav rozpočtu, jaké jsou možnosti z pohledu deficitu. Ukazovala jsem, co nás čeká, jaké věci máme v legislativě. Takže jsme se museli domluvit na úsporách, o tom byla debata,“ odpověděla Alena Schillerová.

Podle ní to nebude jedna položka, ministryně bude, jako každý rok, škrtat v provozu, bude hledat úspory v rámci jednotlivých kapitol. Zároveň dodala, že jde o celu řadu položek. Přičemž všem rezortům pokrátila provozní výdaje s tím, že oněch 10,8 miliardy korun v rámci škrtů našla. „Ale chtěla jsem, aby kolegové věděli, že to není jenom o důchodech a že budeme muset řešit další otázky,“ dodala. Zároveň připomněla, že v legislativním procesu pro příjmovou stranu existuje pouze digitální daň z dílny ministerstva financí.

Na další otázku Českého rozhlasu, zda vláda by v letošním roce přidala seniorům jednorázově, když jsou na programu říjnové volby do poslanecké sněmovny, Alena Schillerová odvětila, že ti to není reálné. Zdůraznila, že vláda pomáhá především sociálně nejslabším. Načež dále poznamenala, že tito ekonomicky nejslabší občané tyto přidané finanční prostředky utratí, což se vrátí do ekonomiky.

  • Zdroj: Český rozhlas