• Zveřejněno: 21.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes veřejně oznámil svoji rezignaci na funkci ministra zdravotnictví. Podle svých slov tuto rezignaci již ráno předal premiérovi Andreji Babišovi. Na improvizovaném tiskovém brífinku, přenášeném Českou televizí, v budově ministerstva zdravotnictví svůj krok odůvodnil slovy, že „chce tak dát nový prostor pro řešení koronavirové krize“. Mandát poslance si, podle svých slov, ponechá a bude se dále věnovat oblasti zdravotnictví.

„Přišel jsem na ministerstvo zdravotnictví s úkolem, abych prosadil systémové a koncepční změny, nicméně epidemie koronaviru mi je neumožňuje ukončit,“ komentoval své rozhodnutí Adam Vojtěch. „Dělali jsme všechno pro to, abychom ochránili naše občany před nákazou, a troufám si tvrdit, že jsme to v první vlně zvládli velmi dobře,“ uvedl odstupující ministr zdravotnictví. Je přesvědčen, že udělal pro zvládnutí epidemie maximum. „Nemám se zač stydět,“ dodal Adam Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví, podle Adama Vojtěcha, za dobu jeho působení prosadilo několik důležitých změn, například v oblasti elektronizace zdravotnictví. Končící ministr zdravotnictví vyzdvihl mimo jiné novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění či zprůhlednění tvorby úhradové vyhlášky a také úhradu léčebného konopí.

„Práci ministra jsem vykonával srdcem a ze všech sil, společně s mými kolegy na ministerstvu,“ prohlásil a poděkoval všem zdravotníkům. „Chtěl bych poděkovat panu premiérovi za jeho důvěru, kterou ve mně vložil, a že mi svěřil tento zásadní resort,“ doplnil svá slova během tiskového brífinku. Mandát poslance si podle svých slov ponechá a bude se nadále věnovat oblasti zdravotnictví.

  • Zdroj: Česká televize