• Zveřejněno: 29.01.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ceny potravin v Česku jsou, podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), stabilizované. Žádný důvod, aby potraviny zdražily, není, řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Zároveň k tomu dodal, že bude ostražitý, jak se ceny potravin budou dále vyvíjet. Řekl to v rámci televizní besedy o situaci v českém zemědělství, které se, kromě něho, rovněž zúčastnili prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Podle Tomáše Prouzy se, snížení DPH na potraviny, které platí od začátku letošního roku, do cen promítlo. Ministr Výborný k tomu dále sdělil, že vláda neomezí podporu takzvané zelené nafty pro zemědělce. Podle Jana Doležala přesto hrozí, že se tuzemští zemědělci na jaře přidají k celoevropskému protestu.

„Skutečně se nižší DPH promítá do konečné ceny,“ řekl dále Tomáš Prouza. Uvádění cen s přesností na haléře, podle něho, není marketingový trik, ale odvíjí se od poklesu DPH o tři procentní body. Zároveň upozornil, že se při sčítání na pokladně nezaokrouhluje každá položka zvlášť, ale až celková částka. Dále uvedl, že pokud bude stát tlačit na konkurenci mezi dodavateli a sníží překážky v dovozu, ceny dále klesnou.

Ministr Výborný k tomu podotkl, že ceny potravin se se začátkem roku nezvedly, jak koncem minulého roku předpověděl Tomáš Prouza. Jsou stabilizované. Podle ministra se ukázalo, že v okamžiku, kdy se o problému začalo veřejně hovořit, si nikdo nedovolil zneužít situace a zdražit. „Budu velmi ostražitý, jak se ceny potravin budou vyvíjet, důvod pro zdražování nevidím,“ řekl.

Na druhé straně poznamenal, že rovněž nevidí nějakou dramatickou možnost, aby ceny dále klesaly. Podle něho je potřeba se soustředit na vertikálu od farmáře, zemědělce přes zpracovatele po prodejce. „A ta musí být nastavena spravedlivě,“ zdůraznil. S obchodníky se chce dál pravidelně setkávat, další jednání by se mohlo uskutečnit v letošním prvním čtvrtletí. Ceny potravin, podle něho, závisí především na stabilizaci konkurence mezi obchodníky i potravináři.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová v diskusi vysvětlila, že původní obavy z toho, potraviny počátkem letošního roku zdraží, pramenily z oznámení Energetického regulačního úřadu o zdražování regulované složky energií a obnovitelných zdrojů. „Došlo tam k nějaké pomoci státu, která sice není významná, nicméně pomůže. A řada zpracovatelů se s tím nějakým způsobem popasovala,“ podotkla.

Podle Jana Doležala ale, zatímco zemědělci registrují na straně výrobců velké zlevnění, v obchodech jsou, podle něho, ceny téměř stejné jako před rokem. Podíl, který zemědělci dostanou z trhu, je, podle něho, velmi malý. „Pokud tady někdo prodává brambory za 25, 30 korun, a pěstitel dostane osm korun, tak to opravdu není dlouhodobě udržitelná záležitost,“ dodal. V diskusi dále zaznělo, že antimonopolní úřad do konce letošního roku slibuje dokončení sektorového šetření. Podle Dany Večeřové je to ale dlouhá doba.

Načež ministr Výborný připomněl, že antimonopolní úřad je nezávislý orgán a není řízený vládou. Připomněl, že ministerstvo zemědělství může vyzývat k sektorovým šetřením, což, jako ministr, dělal opakovaně. Zároveň opakovaně také urgoval zveřejnění šetření ohledně cukru. Načež dodal, že vláda pracuje na tom, aby se pro antimonopolní úřad vytvořily jasné mantinely, aby mohl být aktivnější.

Vláda nechystá zemědělcům omezit podporu zelené nafty

Ministr Výborný, kromě probírání otázky cen potravin, dále uvedl, že vláda se nechystá omezit podporu takzvané zelené nafty, tedy nárok na vrácení části spotřební daně z minerálních olejů prokazatelně spotřebovaných pro zemědělskou prvovýrobu. „Česká vláda nikdy neuvažovala o tom, že by zrušila zelenou naftu,“ zdůraznil ministr Výborný. Mimochodem, proti zvýšení daně na naftu aktuálně protestují zemědělci v Německu a Francii.

V další části diskuse ministr Výborný upozornil, že, od svého nástupu do funkce, komunikuje se zemědělci a farmáři o jejich požadavcích. Poznamenal, že je již vyřešena otázka pachtovného a jeho „spravedlivého nastavení na státní půdě“. Zmínil také novelu veterinárního zákona o porážce na pastvě s tím, že porážka na pastvě bude možná za jasně stanovených podmínek, za veterinárního dohledu, ale bude to možné právě ve prospěch malých farmářů, aby mohli zjednodušit dodávání masa na trh.

Podle ministra Výborného by na jaře také mohly začít platit změny v nahlašování dovozu některých potravin do České republiky úřadům, a to 24 hodin předem. Ze seznamu budou některé položky vyřazeny. Podle Výborného na něm zůstanou asi čtyři. Vedle máku, například doplňky stravy a masné výrobky, konstatoval.

Jan Doležal. K protestům zemědělců pravděpodobně dojde

Pokud jde o demonstrace zemědělců, ministr Výborný řekl, že je v kontaktu s těmi, kteří demonstrovali na severní Moravě, tj. na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku. Se zemědělci ministr Výborný hledá konsensuální řešení. Podle něho nevidí žádný důvod, aby čeští zemědělci demonstrovali, protože se ministerstvo „snaží věci nastavit tak, aby byly spravedlivé“. Řekl, že o požadavcích zemědělců je připraven vést dialog, změny ale musí přijít postupně.

Jan Doležal dále poznamenal, zda se Agrární komora ČR k protestům připojí, rozhodne komora v březnu. Zároveň prohlásil, že důvodů k protestům mají čeští zemědělci mnoho. Podle něho se potýkají s vysokými náklady a složitou byrokracií. Vadí jim například přísné kontroly na hranicích nebo zvýšení daně z nemovitých věcí, které přinesl konsolidační balíček. Na druhou stranu, podle něho, lze celou řadu věcí ovlivnit pouze na celonárodní úrovni.

„O těch jsme se bavili v pátek na našem představenstvu a myslím si, že je to na relativně dobré cestě. My jsme se dohodli kolektivně, že panu ministrovi dáme ještě určitý prostor na to, aby se našla koaliční shoda, protože ten takzvaný strategický plán nebo jeho modifikaci musí odeslat Česká republika do určitého data do Bruselu. Do té doby si myslím, že není dobré, abychom se bavili někde v ulicích, ale abychom skutečně byli u toho jednacího stolu,“ řekl.

Podle Jana Doležala je i tak vysoce pravděpodobné, že k protestům dojde. Načež dodal, že se snaží, aby protesty v Evropě byly koordinované, a aby se mezitím vyjasnilo, co mohou evropští zemědělci na společné zemědělské politice EU změnit. Podle něho existují partikulární problémy v konkrétních státech, ale i celoevropské potíže, jako je právě vysoká míra byrokracie, Green Deal nebo nízké ceny zemědělských komodit kvůli bezcelním dovozům. Potvrdil, že toto jsou otázky, na nichž by se měli spojit všichni zemědělci v České republice.

Byrokratické překážky

Podle Tomáše Prouzy protesty evropských zemědělců nejsou oprávněné. Velcí producenti potravin, podle něho, problémy nemají. Připustil ale, že potíže řeší menší zemědělci či rodinné farmy, za což podle něj nese vinu zbytečná byrokracie.

Podle zpravodajství České televize ale Tomáš Prouza následně na síti X upřesnil, že protesty na evropské úrovni považuje za legitimní.

Dana Večeřová dále upozornila, že například v Německu skončila spousta malých a středních zemědělců kvůli legislativním podmínkám nachystaných takzvanou Zelenou dohodou. Domnívá se, že dojde k „likvidaci zemědělství“ v celé Evropě, což je, podle ní, potřeba řešit v Bruselu. Myslí si také, že je otázkou času, než se zemědělci sjednotí a připraví soubor podmínek, „které potřebují, aby se splnily, aby to tady fungovalo“, řekla.

Ministr Výborný souhlasí s tím, že byrokracie narostla a ve věci už prý apeloval na Evropskou komisi. „Že je potřeba do té doby, než vyjedou zemědělci v Evropě do polí, to znamená někdy březen, duben, upravit metodiku, aby se počet kontrol snížil,“ akcentoval. Pokračovat v řešení přebujelé byrokracie plánuje i na národní úrovni. Připomněl však, že nějaká kontrola být musí. „Jde o tu přiměřenost,“ podotkl.

Ministr Výborný požádal svého francouzského kolegu o ochranu českých autodopravců, kteří podle něj čelili útokům ze strany francouzských zemědělců při jejich demonstracích, informoval dříve na síti X, kde následně i poděkoval za rychlou reakci francouzské strany. Tamní úřady, podle něho, dostaly příkaz okamžitě zakročit. Načež pro Českou televizi dále řekl, že se uskutečnily útoky i proti polským nebo belgickým dovozcům. „V uplynulých dnech došlo opakovaně k napadání řidičů kamionů, kteří dovážejí zemědělské komodity,“ sdělil.

  • Zdroj: Česká televize